Mihajlovićeva: Očekujem dogovor EU i Rusije oko Južnog toka
Foto: Tanjug

Gasovod

Mihajlovićeva: Očekujem dogovor EU i Rusije oko Južnog toka

InfoBiz -
Sada postoji ugovor za gradnju i finansijska konstrukcija, tako da Srbija treba da pređe na drugu fazu odnosno da se pozabavi eksproprijacijom zemljišta, navela je potpredsednica Vlade Srbije

SUBOTICA - Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje da će se Evropska unija i Rusija dogovoriti oko Južnog toka i da Srbija u narednom periodu treba da se pozabavi eksproprijacijom zemljišta za izgradnju tog gasovoda.

Mihajlović je rekla u Subotici da su za realizaciju tog projekta važna ta dva velika partnera i da Srbija nije ta koja može da utiče da li će EU nešto zabraniti.

"Mislim da neće i da će se EU i Ruska federacija dogovoriti i da se već dogovaraju", rekla je Mihajlović na pitanje koje bi posledice mogle da budu po Srbiju ukoliko EU zabrani realizaciju tog projekta.

Ona je kazala da se u prethodnih mesec, dva moglo videti da tu nije u pitanju nikakva zabrana i podsetila da je ranije postignut dogovor i za gradnju Severnog toka tako da ne vidi razloge da bi EU mogla da zabrani Južni tok.

Govoreći o Srbiji, Mihajlović je rekla da treba da budemo efikasniji u eksproprijaciji zemljišta i podsetila da je prošle godine donet Zakon o eksproprijaciji za Južni tok, ali da taj proces nije išao brzinom kojom je trebalo da ide.Ona je dodala da sada postoji ugovor za gradnju i finansijska konstrukcija, tako da Srbija treba da pređe na drugu fazu odnosno da se pozabavi eksproprijacijom zemljišta.

Vlada će kontrolisati uvoz strujeMihajlovićeva je izjavila da je za Elektroprivredu Srbije prioritet da se pozabavi ispumpavanjem vode sa kopova i da će vlada kontrolisati planirani uvoz struje.

Mihajlović je nakon otvaranja rekonstruisanog puta od Bajnatske ulice do petlje Istok na autoputu, naglasila da će vlada itekako kontrolisati EPS prilikom uvoza struje s obzirom da je u pitanju državni novac.

"Mi moramo mnogo toga da uradimo da se voda iz kopova ispumpa, jer što se duže bude čekalo na ispumpavanje vode, to će Srbija duže da uvozi struju", kazala je Mihajlović.

Ona je ukazala da nije mogla da se predvidi elementarna nepogoda, odnsono poplave koje su pogodile Srbiju i da zato moramo da uvozimo struju, ali da je važno da se što pre osposobi elektroprivredni sistem kako bi što manje struje uvozili.

"Iskreno se nadam da će projekcije koje EPS daje biti tačne i da ćemo početkom sledeće godine imati rešen problem poplava", kazala je Mihajlović.Prema njenim rečima, postoje i druge projekcije koje kažu da će nam biti potrebno malo više vremena za to.

"U svakom slučaju, na EPS-u je da se sada pozabavi ispumpavanjem vode i to je za njih prioritet", naglasila je potpredsednica Vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track