ALARMANTNO: Jedemo meso puno olova, crva i fekalija
Foto: Beta Z. Zagin

Nikakva kontrola mesne industrije

ALARMANTNO: Jedemo meso puno olova, crva i fekalija

InfoBiz -
Tek pošto je Rusija stopirala uvoz mesa iz Srbije zbog užasnog kvaliteta, i naša inspekcija otkrila propuste u klanicama

BEOGRAD - Kontrola mesa u Srbiji je veoma loša, što su pokazali i poslednji rezultati ruske veterinarske inspekcije, koji su tokom kontrole našeg mesa pronašli crve i polutke kontaminirane fekalijama. Takvo meso se bez problema prodaje i u Srbiji jer je kontrola veoma loša. Dr Miroslav Stojšić kaže za Kurir da je u Srbiji sistem kontrole mesa totalno zatajio i da Uprava za veterinu svoj posao ne obavlja kako treba.Prodaja bolesnih krava- Strašno je to što u klanicama uopšte nema kontrole, već se sve radi po principu samokontrole, što je nedopustivo. U manjim klanicama nema veterinarskih inspektora, a u većim rade po dva, koji su samo zaduženi za kontrolu papira. Bitno je da sve klanice na stočnim depoima imaju inspektore kako bi proverili da li je stoka bolesna, ali kod nas, nažalost, to niko ne radi. Trebalo je da to prvo otkriju Rusi da bi naši reagovali i otkrili propuste u nekim klanicama - kaže Stojšić.- Kod nas nema kontrole prilikom klanja, kad treba proveriti krv. Kod vađenja organa treba proveriti jetru, srca, pluća, kao i limfne čvorove koji bi ukazivali na tuberkulozu i ostale bolesti - kaže Stojšić.Radi se analizaKako saznajemo, velika količina mesa koja je bila izvezena u Rusiju potekla je iz Mesne industrije „Đurđević“. Vlasnik Milenko Đurđević potvrdio je da je inspekcija bila kod njih i da je u mesu pronađena veća koncentracija olova.- Rezultate ćemo imati za nekoliko dana, ali naše meso je ispravno. Mi smo već tone mesa izvezli i sve je bilo u redu - kaže Đurđević.Rasim Ljajić, ministar trgovine, kaže da inspekcije rade analizu:- Sve ćemo ispitati, a nakon toga i obavestiti rusku inspekciju.Podsetimo, ruska veterinarska inspekcija zaustavila je krajem maja pokušaj šverca oko 22 tone svinjskog mesa iz Srbije, pošto su umesto slanine, bili komadi svinjske kože. Zbog toga je delimično ograničen uvoz mesa iz Srbije u Rusiju, a nakon toga je njihova inspekcija tokom kontrole srpskih izvoznika mesa u tu zemlju u jednoj od klanica pronašla crve i polutke kontaminirane fekalijama.Odgovore od naše veterinarske inspekcije, do zaključenja broja, nismo dobili.

Milan ProstranSRBIJI NAČINJENA VELIKA ŠTETAAgroekonomista Milan Prostran upozorava da bi pozicija srpskih izvoznika mesa u Rusiju mogla biti trajno ugrožena ako nadležne službe hitno ne krenu s ozbiljnijim kontrolama mesa:- Ovakvi slučajevi mogu da poljuljaju poverenje ruskih partnera. Mislim da sad nećemo osetiti veliki finansijski problem, ali će ovo biti štetno po nas kad je reč o marketingu i nacionalno degradirajuće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track