Milijardu dolara za modernizaciju beogradskog aerodroma
Foto: Nebojša Mandić

Stiže velika investicija

Milijardu dolara za modernizaciju beogradskog aerodroma

InfoBiz -
Među zainteresovanima su dve kompanije iz Emirata, od kojih je jedna, "Arabtek", poznata javnosti iz najave premijera Vlade Srbije Aleksandra Vučića, da će učestvovati u izgradnji jeftinih stanova u Srbiji

BEOGRAD - Milijardu dolara biće uloženo u radove na proširenju i modernizaciji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", a razgovori sa potencijalnim koncesionarima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata vodiće se sledeće nedelje u Beogradu.

Plan je da se po modelu javno-privatnog partnerstva izgradi treći terminal samo za potrebe nacionalne avio-kompanije, rekonstruiše Terminal I, sagradi druga pista, najveći kargo centar u regionu, kao i novi hotel, a za ovaj projekat postoji veliko interesovanje.

Među zainteresovanima su dve kompanije iz Emirata, od kojih je jedna, "Arabtek", poznata javnosti iz najave premijera Vlade Srbije Aleksandra Vučića, da će učestvovati u izgradnji jeftinih stanova u Srbiji.

Kompanija "Arabtek" trenutno na aerodromu u Abu Dabiju gradi jedan od najvećih i najmodernijih terminala na svetu, kapaciteta 30 miliona putnika godišnje.

Među potencijalnim koncesionarima su još i kompanije iz Francuske, Austrije i Rusije.

Proširenje beogradskog aerodroma neophodno je zbog najavljenih direktnih letova ka SAD, otvaranja više novih destinacija i, za početak, dupliranog broja putnika, a uzimajući u obzir veličinu investicije, traži se koncesionar.

Period koncesije biće stvar dogovora Vlade Srbije i budućeg koncesionara, ali se računa na oko 20 godina.

Projekat će doneti veliki posao i srpskoj građevinskoj operativi.

Druga pista na beogradskom aerodromu neophodna je, kako saznaju Novosti, zbog uvođenja direktnih letova ka SAD.

Stručnjaci američkih vazduhoplovnih vlasti posetiće još jednom u junu Beograd, a mesec dana kasnije očekuje se njihov izveštaj, kojim bi, posle pauze od 10 godina, Srbija trebalo da bude uvrštena u Kategoriju 1, što znači da avio-kompanije iz Srbije direktno mogu da lete u SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track