Turska želi veću saradnju sa Srbijom
Foto: Printscreen Tanjug

Poslovni forum

Turska želi veću saradnju sa Srbijom

InfoBiz -
U Srbiji trenutno posluje svega 30 do 40 turskih privrednika, koji se bave trgovinom i nisu direktni investitori, a razlog za to nisu neki veći problemi, već samo nedovoljno poznavanje srpskog tržišta, naveo je Nedžad kačapor, generalni sekretar Udruženja privrednika SITA

BEOGRAD - Srpsko turski poslovni forum koji je okupio više od 200 privrednika, počeo je danas u Beogradu, a prema račima organizatora, najveće mogućnosti za saradnju postoje u tekstilnoj, prehrambenoj i građevinskoj industriji.

Na forumu učestvuje 26 turskih privrednika, i između 150 i 200 privrednika iz cele Srbije. Generalni sekretar Udruženja privrednika SITA Nedžad Kačapor rekao je novinarima da u Srbiji trenutno posluje svega 30 do 40 turskih privrednika, koji se bave trgovinom i nisu direktni investitori, a razlog za to, kako je ukazao, nisu neki veći problemi, već samo nedovoljno poznavanje srpskog tržišta.

Cilj takvih skupova, koje SITA organizuje već pet godina za redom, upravo jeste bolje upoznavanje srpskih i turskih privrednika, razmena iskustava i razgovori o mogućnostima trgovine i zajedničkim investicjama, pogotovo u Srbiji, rekao je Kačapor.On je podsetio da Srbija i Turska od pre dve godine imaju sporazum o slobodnoj trgovini, a veliku šansu za saradnju, dodao je, daje i sporazum o sobodnoj trgovni koji Srbija ima sa Rusijom.

Rusija je jedno od najvećih tržišta za turske privrednike, pa bi proizvodi koje bi Turci proizvodili u Srbiji a izvozlii na rusko tržište, imali manju cenu i doneli bi veću zaradu, rekao je Kačapor. Predstavnik Federacije industrijalaca i biznismena Egejske oblasti iz Izmira (ESIDEF) Selim Doanata rekao je da to udruženje okuplja čanove iz svih sektora privrede, a da su danas u Beogradu prisutni pre svega predstavnici građevinskog sektora i proizvodnja tekstila.

Federacja ima 15.000 članova, rekao je, a trentno predstavlja i konfederaciju Tusko, koja broji 55.000 čanova. Doanata je rekao da se Srbija sve više bliži EU, zbog čega je veoma privlačna za ulaganja. On je predočio da je na današnjem skupu prisutna i jedna turska firma koja se bavi prodajom građevinskog materijala i koja će ispitati mogućnosti da otvori u Srbiji prodajni objekat.

Jedno od prednosti za saradnju je i blizina Srbije i Turske, koje su udaljene svega 1,5 sat avionom, napomenuo je on.Srpsko- turski poslovni forum organizovalo je Udruženje privrednika SITA (Serbian International Trade Ašociation) i Privredna komora Beograda, u saradnji sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja