POSLOVNI FORUM: Češke firme za dugoročna ulaganja u Srbiju
Foto: Tanjug

Privredna komora Srbije

POSLOVNI FORUM: Češke firme za dugoročna ulaganja u Srbiju

InfoBiz -
Češki predsednik, Miloš Zeman, izjavio je u obraćanju učesnicima Foruma da češke kompanije mogu da doprinesu razvoju srpske privrede i pomognu poboljšanju života u našoj zemlji
1 / 2 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Češkoj postoji veliko interesovanje da se sa tradicionalnih oblika saradnje pređe na dugoročna ulaganja u Srbiju i iz tog razloga češka strana je svrstala Srbiju na listu 12 prioritetnih zemalja za buduće investicije, poručeno je sa Poslovnog foruma Srbija-Češka.

Češki predsednik, Miloš Zeman, izjavio je u obraćanju učesnicima Foruma da češke kompanije mogu da doprinesu razvoju srpske privrede i pomognu poboljšanju života u našoj zemlji kroz dugoročne investicione projekte."Cilj Češke je da pravi dugotrajne projekte i to je za nas od najvećeg značaja", rekao je Zeman u Privrednoj komori Srbije (PKS).

On je naveo da su preduzetnici ti koji mogu da reše aktuelnu socijalnu i ekonomsku krizu u svetu i podsetio na iskustvo čeških kompanija u izgradnji termoelektrana, autoputeva i železnica.Zeman je podsetio da je prilikom jučerašnjeg sastanka s predsednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem, saznao da je nezaposlenost u Srbiji 26 odsto i napomenuo da, u tom smislu, češke investicije u našoj zemlji imaju veći značaj.

On je izrazio nadu da će, kada narednom prilikom neko iz češke delegacije bude dolazio u Srbiju, moći da se uveri da su češka preduzeća dala svoj doprinos da život "u ovoj divnoj zemlji" bude poboljšan.

Predsednik Češke je najavio i da će posle foruma u PKS posetiti češku kompaniju "Mitas" u Rumi, koja zapošljava 500 radnika, ima redovne porudžbine i radi u tri smene.

Zeman je kazao i da ima poruku za političare da "treba da brinu o dugoročnim projektima koje će i njih same da nadžive"."Cilj nam je da ne budemo potrošačko društvo, već društvo koje radi i stvara rezultate", poručio je češki predsednik.Predsednik PKS, Željko Sertić, naveo je da je Srbija u vrhu čeških dugoročnih političkih i privrednih prioriteta.

Svoju tvrdnju Sertić je potkrepio činjenicom da je Češka, kako je rekao, novom izvoznom strategijom svrstala Srbiju na listu 12 prioritetnih zemalja za diverzifikaciju trgovine i ulaganja.Ukupna češka ulaganja u Srbiju dostigla su nivo od oko 30 miliona evra, a razvojna pomoć i donacije Češke Srbiji oko 28 miliona evra.

Ukupna robna razmena dve zemlje u 2013.godini iznosila je 785 miliona dolara, a čelnik PKS je precizirao da je vrednost srpskog izvoza iznosila 322,4 miliona dolara, ili čak 88,3 odsto više nego u 2012.

Savez češke industrije danas je doveo u posetu predstavnike 50 značajnih kompanija u Srbiju, koji će se, dodao je Sertić, sastati sa predstavnicima 100 srpskih firmi, i izrazio očekivanje da će opslovna saradnja dve zemlje biti proširena.

Državni sekretar ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Stevan Nikčević, istakao je da se pored trgovine, kao tradicionalnog oblika saradnje dve zemlje izdvajaju i energetika uključujući obnovljive izvore energije, zaštita životne sredine i saobraćajna infrastruktura.

On je istakao da je od velike, obostrane važnosti i realizacija velikih projekata, poput modernizacije i rekonstrukcije železničke pruge na Koridoru 10, na deonici Niš- Dimitrovgrad, revitalizacija rudnika i izgradnja TE "Štavalj", ali i drugih projekata poput izgradnje malih hidroelektrana.Predsednik Saveza češke industrije, Jaroslav Hanak, rekao je da u Češkoj postoji ogromno interesovanje za uspostavljanje "dugoročnog biznisa" sa srpskim firmama.

Zamenik češkog ministra industrije i trgovine, Vladimir Bertl, naveo je da su češke firme spremne srpskim partnerima da ponude svoja rešenja u oblasti energetike, saobraćajne infrastrukture i "čistih" tehnologija za iskorišćavanje obnovljivih izvora energije.

"Pre 25 godina sam kroz vašu zemlju započinjao svoj svadbeni put. Naša saradnja ne mora svadbom da se završi, ali treba na obostrano zadovoljstvo", u šaljivom tonu je prokomentarisao Bertl.

Poslovni forum Srbija-Češka je organizovan u okviru zvanične posete češke državno - privredne delegacije Srbiji, koju predvodi predsednik Zeman.

Deo delegacije su kompanija iz energetike, građevinarstva, mašinske i elektro industrije, IT, farmacije, poljoprivrede, trgovine i usluga, kao i predstavnici instituta i univerziteta koje su zainteresovane da sarađuju sa firmama iz Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track