Zorana Mihajlović: Južni tok nije ugrožen
Foto: Beta

Državne garancije nisu realizovane

Zorana Mihajlović: Južni tok nije ugrožen

InfoBiz -
Srbija je mnogo dalje otišla u njegovoj realizaciji od drugih zemalja, kaže ministarka energetike

BEOGRAD - Ministar energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je Srbija mnogo dalje otišla u realizaciji "Južnog toka" od drugih zemalja.

"Južni tok nije ugrožen, štaviše. Srbija je mnogo dalje otišla u njegovoj realizaciji od drugih zemalja. Državna garancija za preduzeće "South Stream Serbia" (Južni tok Srbija) bila je u budžetu za 2013. godinu, ali nije realizovana, a iz budžeta za 2014. povučena je na zahtev Ministarstva finansija", rekla je Mihajlovićeva.

Da je sprovedeno finansijsko restrukturiranje "Srbijagasa", državne garancije ne bi ni bile potrebne jer bi "Srbijagas" bio profitabilan i kreditbilan parnter "Gaspromu", objasnila je Mihajlović.

Problemi vezani za finansiranje "Južnog toka" biće rešeni u dijalogu državnih institucija Srbije i ruskih partnera. Da je plan koji smo predložili još pre godinu dana usvojen, danas bi finansijsko restrukturiranje "Srbijagasa" bilo završeno i ove godine bismo mogli da računamo na profit od oko 120 miliona evra, a ne gubitak od milijardu evra.

Mihajlović je rekla da bivša vlast snosi veliki deo odgovornosti što su tajkuni za vreme vlasti njega i DS-a od Srbije napravili svoju privatnu državu, gde su samo njihovi biznisi cvetali. Mihajlović, kako kaže ne vidi veliku razliku između Demokratske stranke i Nove demokratske stranke.

Prema njenim rečima, Vlada će biti formirana na osnovu konsenzusa da su Srbiji potrebne snažne reforme u oblasti privrede, državne uprave i stvaranja što boljeg ambijenta za investicije. Mihajlović je dodala da Srbiji ne trebaju oni koji prizivaju ukrajinski i bilo koji drugi nasilni scenario i koji priželjkuju da Srbija bude siromašna tajkunska kolonija gde samo odbarani dobro žive.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track