Krstić: Geopolitika naklonjena Srbiji
Foto: Tanjug

Biznis forum

Krstić: Geopolitika naklonjena Srbiji

InfoBiz -
Ovi izbori su prvi posle 25 godina koji pružaju priliku da se poboljša ekonomska klima i ostvare svi ekonomski planovi, kaže ministar

KOPAONIK - Srpski ministar finansija Lazar Krstić ocenio je danas da geopolitičke okolnosti nikada nisu bile naklonjenije Srbiji i istakao da su predostojeći izbori prilika da se poboljša ekonomska situacija.

"Ovi izbori su prvi posle 25 godina koji pružaju priliku da se poboljša ekonomska klima i ostvare svi ekonomski planovi", rekao je Krstić na Kopaonik biznis forumu. Kako je istakao Krstić, ako se u Srbiji ne stvori strukom vođeni široki konsenzus za korenite sistemske reforme, najmanje što može da se očekuje su finansijski problemi države, prema kojima bi i "najcrniji dani devedestih godina (20. veka) izgledali kao zlatno doba".

"Politički život u Srbiji ne sme da bude meren surevnjivošću, oportuniznom, mitomanijom i korupcijom. Politika mora biti poligon za konstruktivnost, jer gorući problemi u domenu finansija i privrede zavise od toga", rekao je ministar finansija, koji je u Vladu Srbije došao kao nestranačka ličnost. Krstić je kazao da se u srpskim finansijama i privredi već godinama zna šta mora da se uradi i naveo da resenje za krizu javnog duga može biti kombinacija usklađenog sistema fiskalne, monetarne i ekonomske politike.

Fiskalna politika, kako je rekao, mora do 2017. da svede deficit budžeta na univerzalno prihvaljiv nivo od dva do tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) godišnje. Prema recima Krstića, sa prihodne strane budžeta bilo bi loše da se porezi i doprinosi dalje povećavaju, zbog čega će biti nužno da se beskompromisno kažnjavuju oni koji ih ne plaćaju.

"Sa rashodne strane mora da se napravi ušteda u javnom sektoru i uvede istinski plan troškova na nivou svakog korisnika i uskladi sa realnim mogućnostima, a ne sa političkom pripadnošću", rekao je srpski ministar finansija. Krstić jer dodao da je potrebno da se stvori prostor za realnu monetarnu politku, koja bi uz čišćenje nenaplativih kredita banaka dala zamajac novom kreditno-investicionom ciklusu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track