Vučić: Neće biti problema oko gradnje Južnog toka
Foto: Print Screen

Prvi potpredsednik Vlade Srbije

Vučić: Neće biti problema oko gradnje Južnog toka

InfoBiz -
Neće biti nikakvih problema oko Južnog toka", rekao je Vučić u Ćupriji prilikom potpisivanja Memoranduma o razumevanju za izgradnju fabrike za proizvodnju delova automobilske industrije "Traklajt".

ĆUPRIJA - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće biti problema oko gradnje gasovoda Južni tok kroz Srbiju, i da će država ispuniti sve svoje obaveze.

"Neće biti nikakvih problema oko Južnog toka", rekao je Vučić u Ćupriji prilikom potpisivanja Memoranduma o razumevanju za izgradnju fabrike za proizvodnju delova automobilske industrije "Traklajt". Povodom izjave premijera Ivice Dačića da izgradnju Južnog toka kroz Srbiju odlaže problem obezbeđivanja državnih garancija, Vučić je rekao da je on veoma ozbiljan čovek i da se bavi ozbiljnim pitanjima. "Država će ispuniti sve svoje obaveze, a to da li neko negde nekome od ministara nešto prebacuje, ja time neću da se bavim. Srbija je mnogo ozbiljnija država nego što bi neki koji u toj državi rade, želeli da postane", rekao je Vučić.

Gradnju deonice gasovoda Južni tok u Srbiji odlaže to što nisu obezbeđene državne garancije za osnivački ulog Srbijagasa u preduzeću Južni tok Srbija.

Reč je o garancijama za kredit od 75 miliona evra koje nisu data zbog restriktivne politike Ministarstva finansija. Međunarodni gasovod Južni tok, projekat koji je pokrenula ruska državne kompanije Gasprom, vredan je više od 16 milijardi evra i dovešće ruski gas cevima ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije i Mađarske do potrošača u jugoistočnoj i zapadnoj Evropi. Gradnja deonice Južnog toka u Srbiji zvanično je počela 24. novembra 2013. i trebalo bi da bude završena za dve godine, čime će Srbija dobiti drugi pravac snabdevanja ruskim gasom. Trebalo je da se radovi intenziviraju u martu 2014. Vrednost tog dela projekta je 1,9 milijardi evra, a realizuje ga preduzeće Južni tok Srbija, u kojem ruski Gasproma ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto vlasništva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja