Poslovni forum Rusija-Srbija: 87 ruskih kompanija prijavilo učešće
Foto: Nebojša Mandić

Od 5. do 7. marta

Poslovni forum Rusija-Srbija: 87 ruskih kompanija prijavilo učešće

InfoBiz -
Kao prateći programi biće održani tematski okrugli stolovi, posle otvaranja o perspektivama širenja saradnje Rusije i zemalja Balkana, 6. marta o saobraćaju, energetici, medicinskoj opremi i 7. marta o poljoprivredi i obrazovanju. Ti skupovi se organizuju u saradnji sa resornim ministarstvima Srbije

BEOGRAD - Prva Rusko-srpska privredna izložba i Prvi beogradski poslovni forum biće održani u hotelu Metropol Palas u Beogradu, od danas do 7. marta, uz učešće 87 ruskih i 100 srpskih firmi.

Predsednik Organizacionog odbora David Vartanov je najavio da će na manifestaciji učestvovati 87 ruskih kompanija iz 17 regiona Rusije, a javilo se i više od 100 firmi iz Srbije, koje žele da sklapaju poslove sa ruskim. Reč je uglavnom o malim i srednjim preduzećima, koje nemaju mnogo prilike za kontakte sa tržištem Rusije.

Kao prateći programi biće održani tematski okrugli stolovi, posle otvaranja o perspektivama širenja saradnje Rusije i zemalja Balkana, 6. marta o saobraćaju, energetici, medicinskoj opremi i 7. marta o poljoprivredi i obrazovanju. Ti skupovi se organizuju u saradnji sa resornim ministarstvima Srbije.

Za 6. mart je predviđeno i potpisivanje Dodatnog sporazuma o rekonstrukciji Panevropskog železničkog koridora 10, uz ugovor o izgradnji železničke infrastrukture i nabavci dizel lokomotiva. Sporazum će potpisati Srpske železnice sa Železnicama Ruske federacije. Vartanov je na jučerašnjoj konferenciji za novinare dodao da je manifestacija rezultat uspešne investicione konferencije, koja je održana prošlog oktobra u Moskvi.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović je rekao da predstojeća manifestacija treba da bude platforma za direktne poslovne razgovore, dodajući da ruske investicije u Srbiju trenutno iznose 2,5 milijardi dolara, ali da mogu biti još veće. On je naveo i da je struktura srpskog izvoza u Rusiju daleko povoljnija nego u druge zemlje, jer u Rusiju uglavnom izvozimo gotove proizvode, a ne samo sirovine i poljoprivredne artikle. Od 2000. godine kada je iznosio 80 miliona dolara, izvoz u Rusiju porastao je u 2013. godini na više od jedne milijarde. Vesović je rekao da je izvoz tekstilne industrije u Rusiju, premašio sve druge proizvode, a najveći izvoznik je firma "Vali" iz Valjeva.

Predstavnik Trgovinsko-industrijske komore Ruske federacije Vladimir Grišin je naveo da veliku podršku razvijanju saradnje predstavljaju Deklaracija o strateškom partnerstu Srbije i Rusije i Sporazum o slobodnoj trgovini, ali da sve mogućnosti i resursi još uvek nisu iskorišćeni. Cilj nam je da proširimo robnu strukturu u međusobnoj razmeni i obogatimo saradnju novim kvalitativnijim oblicima dodao je on.

Vartanov je napomenuo da situacija u Ukrajini neće ni na koji način uticati na razvoj započetih velikih projekata sa Srbijom, pa ni Južnog toka, i da ih može nešto ubrzati. Organizator skupa je firma "Zarubež-Ekspo" u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom svetskih fondova i Privrednom komorom Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja