Saša Đogović: Dobra odluka NBS da oduzme dozvolu Univerzal banci
Foto: Beta

Ocena saradnika Izita

Saša Đogović: Dobra odluka NBS da oduzme dozvolu Univerzal banci

InfoBiz -
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da je oduzela dozvolu Univerzal banci, jer nije mogla da dozvoli da država snosi reprizu Agrobanke koja ju je koštala 400 miliona evra

BEOGRAD - Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović ocenio je danas da je dobra odluka Narodne banke Srbije (NBS) da oduzme dozvolu Univerzal banci.

"To je dobra odluka NBS koja sprečava da ne dođe do erupcije žarišta u bankarskom sektoru", kazao je on. Prema rečima Đogovića, Univerzal banka, ali i druge banke koje su bankrotirale, preterano su bile izložene većim kreditnim rizicima, odnosno plasmanu kredita ka preduzećima koja se nalaze u finansijskim dubiozama. On nije želeo da kaže na koji način je došlo do tog plasmana, naglasivši samo da je to bila loša pošlovna politika te banke.

NBS je 31. januara oduzela dozvolu za rad Univerzal banci i imenovala Agenciju za osiguranje depozita za administratora, radi zaštite interesa deponenata i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije. Utvrđeno je da se finansijsko stanje Univerzal banke znatno pogoršalo, i da je ta banka dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti te su ugroženi njena likvidnost i poslovanje.

Guvernerka NBS-a Jorgovanka Tabaković izjavila je tada da je oduzela dozvolu Univerzal banci, jer nije mogla da dozvoli da država snosi reprizu Agrobanke koja ju je koštala 400 miliona evra. Najveći pojedinačni akcionar Univerzal banke, Nebojša Divljan kazao je ranije da su krivci za propast te banke njeno poslovodstvo, najveći dužnici koji su i akcionari, kao NBS. Divljan je najavio da će protiv centralne banke podneti tužbu za naknadu štete jer je oštetila akcionare grubim nemarom, odnosno nesprovođenjem adekvatnog nadzora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja