Mihajlović: O otpisu dugova za struju nije se razgovaralo
Foto: Aleksandar Jovanovic

Tri reprograma

Mihajlović: O otpisu dugova za struju nije se razgovaralo

InfoBiz -
Osnova za tako nešto je postojanje socijalne karte, a treba imati u vidu i građane koji redovno izmiruju svoje obaveze

BEOGRAD - Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da se o otpisu duga građanima, kao što je to odlučeno u Hrvatskoj, nije razgovaralo i da je pre toga potrebno uraditi socijalne karte dužnika.

"Ministarstvo energetike je napravilo tri reprograma duga za struju, međutim osnova za tako nešto (otpis duga) je postojanje socijalne karte. Mora da postoji jasan pregled, koji je to procenat ljudi, da bi mogli da pričamo o modelu otpis dugova", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Mihajlović je navela da treba imati u vidu i građane koji redovno izmiruju svoje obaveze.

"Šta sa tim procentom stanovništva koji će u jednom trenutku reći pa dobro ako niko nije plaćao deset godina, neću ni ja", rekla je ona i ukazala i na višemilionska dugovanja preduzeća u restruktuiranju.

Govoreći o 13. platama u javnim preduzećima, Mihajlović je rekla da ministarstvo energetike nije dalo odobrenje preduzećima za te isplate.

"U situaciji kada preduzeće ima gubitak, da li uopšte treba da govorimo o bilo kakvoj stimulaciji ili 13. plati", upitala je ona.

Upitana šta se događa s izgradnjom Južnog toka, Mihajlović je istakla da se gasovod gradi, a da će se razgovarati o pravnom delu koji se odnosi na to.

"Evropska unija i Rusija moraju da se dogovore, kao što mora da se dogovori EU sa članicama kroz koje prolazi Južni tok. Mi smo ovog puta na kraju, ali to ne znači da nismo spremni da sednemo za sto sa ruskim partnerima i EU i da vidimo da li je potrebno nešto da se u ugovorima menja", rekla je ministarka.Mihajlović je rekla da je dobila kopiju pisma koje je Energetska zajednica jugoistočne Evrope 2010. godine poslala tadašnjem ministru energetike Petru Škundriću u kojem ga upozorava na sve probleme.

"Evropska komisija je u jednom trenutku upozoravala zemlje članice a i Srbiju, o tome da nije sve usklađeno sa trećim paketom. Mi ćemo sad sesti i razgovarati", rekla je ona i dodala da će Srbija usvojiti zakon o energetici u kojem je sadržan takozvani treći paket.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja