Ministar Radulović: Ne odustajem od manjih poreza na plate
Foto: Tanjug

2014. biće teška

Ministar Radulović: Ne odustajem od manjih poreza na plate

InfoBiz -
Sam sebi ocenu nije želeo da daje, jer rezultate očekuje tek naredne godine, koja, kako je rekao, mora biti godina reformi

BEOGRAD - Smanjenje nameta na plate je ključna mera za 2014. godinu, ocenio je danas ministar privrede Saša Radulović, ističući da će nastaviti na tome da insistira iako Vlada Srbije još za to nije dala zeleno svetlo.

On je rekao da će 2014. godina biti izuzetno teška.

Rezimirajući urađeno za proteklih sto dana, koliko je na čelu ministarstva, Radulović je izrazio nezadovoljstvo upravo time što nisu smanjeni nameti na rad, odnosno što je izostala reforma poreske politike, ali i zbog kašnjenja reformi u javnim preduzećima.

Sam sebi ocenu nije želeo da daje, jer rezultate očekuje tek naredne godine, koja, kako je rekao, mora biti godina reformi. "Od svih procesa koje smo pokrenuli očekujem da donesu uspeh. Neće biti lako i otpori postoje. Bitna je da razumemo ko šta radi i kome je šta zadatak. Ukoliko ne bude uspeha, onda ovaj posao treba da se postavi novi ministar", dodao je.

Sve promene su teške, ljudi im se opiru iz straha od nepoznatog, ali je potrebno da izađemo iz situacije u kojoj se nalazimo i da budemo mnogo odgovorniji, rekao je Radulović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.On je uspešnim ocenio pokretanje izmena četiri zakonska dokumenta - ključnih za početak regulatorne reforme, i ličnih karata preduzeća, kao i reformu agencija pri ministarstvu - Agencije za privatizaciju, Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

Agencija za privatizaciju bila je "izbušena", dobijala je direktive iz ministarstva, naveo je Radulović. Ubuduće će morati da sama donosi odluke i radi samostalno u okviru svojih nadležnosti. Posao SIEPA-e će biti nastavljen, ali ne u toj agenciji, već njene nadležnosti odlaze delom u ministarstvo a delom u Agenciju za privatizaciju, podsetio je. Što se tiče investicija, fokus će biti na privlačenju braun-fild investicija, za šta je neophodno dovršiti restrukturiranje javnih preduzeća. "Rezultati ostaju za narednu godinu, koja će biti veoma teška, ali 2014. mora biti godina reformi. U njoj se mora dovršiti restrukturiranje 153 preduzeća, obaviti reforma drugih javnih preduzeća, kao i socijalnog, penzionog, zdravstvenog i obrazovnog sistema", rekao je ministar privrede.Ako to bude urađeno, u 2015. se, smatra Radulović, može očekivati bolji poslovni ambijent koji vodi rastu, a onda i privredni oporavak. U suprotnom, neće biti rasta, a ni oporavka životnog standarda građana. "Sledeća godina će biti veliki test za Vladu", rekao je ministar privrede.

O Galenici se još pregovara sa bankama

Regulisanje potraživanja od Galenike još je na dnevnom redu pregovara Ministarstva privrede i banaka."Dug Galenike prema bankama je oko 85 miliona dinara, a za te kredite je država bila garant. To je samo deo duga", rekao je Radulović."Galenika je dobra kompanija, ali je imala katastrofalan menadžment. Fabrika ima dobre proizvode, oni imaju tržište i pokušaćemo da očuvamo taj deo fabrike. Lična karata se privodi kraju, pravi se program restrukturiraja. Trazićemo kupca koji neće kupovati samo tržište Galenike već će nastaviti proizvodnju", rekao je Radulović. Vlada Srbije je 25. novembra dala saglasnost za pokretanje postupka privatizacije Galenika. Za kupovinu je ranije bila zainteresovana američka kompanija Valiant, ali je početkom juna ove godine odustala od slanja pisma o namerama za strateško partnerstvo.

http://www.youtube.com/watch?v=xXRgnvbtM1w

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track