POTENCIJAL: Zarada od puževa 1,4 miliona dolara
Foto: Beta

Uzgoj mekušaca može biti unosan posao

POTENCIJAL: Zarada od puževa 1,4 miliona dolara

InfoBiz -
Prošle godine izvezeno 277 tona puževa iz uzgoja, a ta količina mogla bi biti mnogo veća kad bi se obezbedilo tržište za izvoz; Stručnjaci: Problem je to što još nije zabranjeno sakupljanje puževa

BEOGRAD - Neiskorišćen potencijal.Iz Srbije je prošle godine izvezeno 277 tona puževa iz farmerske proizvodnje u vrednosti od 1.424.000 dolara. Da bi uzgoj puževa postao unosan biznis i Srbija više zarađivala na njima, neophodno je da se za njihov izvoz obezbedi tržište i zabrani sakupljanje puževa iz prirode.Bolji izvoz- Farmska proizvodnja puževa u Srbiji nema šansu za razvoj zato što još nije zabranjeno sakupljanje puževa iz prirode. Prošle godine iz Srbije je izvezeno 195 tona prerađenih puževa vrednih 1.216.000 dolara, što je za 48 odsto manje nego 2011. Prerađeni puževi najviše su izvoženi u Makedoniju. Osim njih, prošle godine su izvezeni puževi u hibernaciji u vrednosti od 208.000 dolara, i to u Italiju (19 tona) i Bosnu i Hercegovinu (63 tone). Izvoza ove vrste puževa u 2011. uopšte nije bilo - kaže za Kurir Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu u PKS.Obezbeđen kupacOn dodaje da za veću zaradu zasad nema mogućnosti.Berislava Ilić, šef Odseka za održivo korišćenje prirodnih resursa u Zavodu za zaštitu prirode Srbije, kaže da bi uzgajanje puževa mogao da bude unosan posao, ali tek kad bi se za njihov plasman obezbedilo tržište.- Bez obezbeđenog kupca ne treba da se počinje. Da bi se gajili puževi na 20 ari, uzgajivač mora da ima tri puta veću površinu zemljišta za ishranu. To bi mogao da bude unosan posao ako bi se postavio na zdrave noge. U Srbiji je zasad to neisplativo jer se uzgajivači žale da su njihovi troškovi veliki, a puževi se mogu prodavati samo po berzanskoj ceni. Male količine neće niko da kupi, a potrebno je i da puževe izvozite u kontinuitetu, što naši uzgajivači ne mogu da obezbede. Zato u Srbiji postoji samo jedna farma koja se bavi uzgojom, preradom i izvozom puževa - kaže Ilićeva i dodaje da su najskuplji puževi u hibernaciji, čija se cena kreće oko četiri evra po kilogramu.

Unosno... Berislava Ilić
Unosno... Berislava Ilić

Ove godine veći izvozU odnosu na prošlu godinu, kad su iz Srbije ukupno izvezene 63 tone puževa u hibernaciji, ove godine je izvoz te vrste puževa porastao, tvrde u Upravi carina Srbije.- U 2013. godini izvoz puževa je bio znatno veći, tako da su ukupno izvezene 234 tone u vrednosti gotovo 570.000 evra. Najviše je izvezeno u Bosnu i Hercegovinu, više od 166 tona, zatim u Grčku 64 tone, Italiju tri tone i svega 30 kilograma u Japan - ističu u Upravi carina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track