Putin u decembru otvara Južni tok!
Foto: Reuter

Počinje realizacija velikog projekta

Putin u decembru otvara Južni tok!

InfoBiz -
Ako stvari budu tekle svojim tokom i ako sve završimo na vreme, očekujem da počnemo izgradnju gasovoda za dva meseca, rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić

BEOGRAD - Velika šansa za našu zemlju.Izgradnja srpskog dela gasovoda Južni tok počeće u decembru, kad će Srbiju posetiti i predsednik Rusije Vladimir Putin. Naime, predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je s ruskom poslovnom delegacijom, koju je predvodio savetnik generalnog direktora firme „Gaspromnjeft“ Dmitrij Mališev, o realizaciji projekta Južni tok i rekao je da se krajem godine očekuje izgradnja gasovoda, ali i da je to odličan povod da ruski predsednik dođe u Srbiju.Sve na vreme- Ako stvari budu tekle svojim tokom i ako sve završimo na vreme, očekujem da počnemo izgradnju gasovoda u decembru i to je dobro vreme da predsednik Putin dođe u Srbiju - kaže Nikolić. Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas, kaže za Kurir da je ovo jedan izvanredan projekat.- Južni tok je veoma koristan za Evropu, naročito za južnu Evropu. Ideja je bila da se Italija snabdeva iz Južnog toka, a kasnije su se priključili Nemci i Francuzi. Ova izgradnja je veoma bitna i za Srbiju jer kad sve bude gotovo, nećemo morati da brinemo. Imaćemo potrebne količine gasa, a gasovodni sistem će učiniti da sigurnost potrošača bude veoma dobra - kaže Vuletić.Još 6.000 radnih mestaPodsetimo, ministarka energetike Zorana Mihajlović nedavno je izjavila će gasovod Južni tok Srbiju učiniti ekonomski prosperitetnijom i konkurentnijom.- Bez energetske infrastrukture nema ekonomskog oporavka, razvoja, dolaska investitora, unapređenja konkurentnosti - izjavila je Mihajlovićeva i dodala da će se aktivirati i domaće kompanije koje će raditi na izgradnji tog projekta.- Plan je da se aktiviraju i domaće kompanije i da se pokrene industrija koja koristi gas, što podrazumeva investicije od 300 miliona evra i otvaranje 6.000 novih radnih mesta - kaže Mihajlovićeva.

Poseta Srbiji... Vladimir Putin
Poseta Srbiji... Vladimir Putin

Procvat EvropeAleksandar Čepurin, ambasador Rusije, izjavio je da Rusija pridaje veliki značaj izgradnji Južnog toka.- Ovo će biti nov korak u procvatu Evrope, koja više neće biti ograničena nikakvim „berlinskim zidovima‘‘. Ovaj projekat jeste ruski, ali su prisutni i akcionari iz Nemačke, Francuske i Italije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track