Pomoć malim preduzećima!
Foto: Fonet

Preduzetnici u prvom planu

Pomoć malim preduzećima!

InfoBiz -
Nova strategija razvoja preduzetništva do 2020. predviđa pomoć države u finansiranju, osvajanje tržišta, povezivanje sa sistemima...

BEOGRAD - Valjda će te mere pomoći.Olakšavanje pristupa malih i srednjih preduzeća finansijama, jačanje veza između privrede i prosvete, pristup novim tržištima, povezivanje domaćih malih i srednjih preduzeća s velikim sistemima proizvođača, regulatorna reforma, podrška ženskom preduzetništvu, kao i institucionalna podrška razvoju preduzetništva u Srbiji ključni su segmenti koje predviđa nova strategija razvoja preduzetništva u Srbiji od 2014. do 2020. Ovo je u Privrednoj komori Srbije istakla pomoćnica ministra privrede Nina Samardžić na skupu „Izazovi i podrška malim i srednjim privrednicima u Srbiji“.- Većina malih preduzeća posluje u okviru svojih opština. Zato će akcenat Ministarstva privrede biti na unapređenju poslovnog okruženja. Jedan od stubova strategije biće mere koje će olakšati preduzetnicima pristup bankarskim kreditima, kao i podrška kroz Fond za razvoj. Zbog toga što se privrednici žale da na tržištu nema adekvatne radne snage, u saradnji s Ministarstvom prosvete trudićemo se da podstičemo preduzetništvo kod mladih, ali ne uvođenjem novog predmeta, već u okviru postojeće nastave - istakla je Samardžićeva.Zoran Todorović iz Narodne banke Srbije istakao je da centralna banka kontroliše pet kreditnih linija koje je država obezbedila za razvoj srednjih i malih preduzeća u Srbiji.

Male firme važnije od „Fijata“Potpredsednik PKS Mihailo Vesović istakao je da mala i srednja preduzeća čine 98 odsto svih firmi u Srbiji.- Na jednom skupu nedavno je postavljeno pitanje da li je Srbiji potreban još jedan „Fijat“ ili „Mercedes“, ili je potrebno podržati srednja i mala preduzeća. Odgovor je da „Fijat“ ne može generisati otvaranje radnih mesta kao što to čine srednja i mala preduzeća - istakao je Vesović i dodao da bez finansiranja preduzetništva različitim projektima nema napretka privrede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track