ISTRAŽIVALI SMO: Evo kakva je tačno procedura dobrovoljnog davanja krvi
Foto: Crveni krst

Crveni krst Srbije poziva gde da dobrovoljno date krv

ISTRAŽIVALI SMO: Evo kakva je tačno procedura dobrovoljnog davanja krvi

Čisto da se zna -

U današnjem svetu gde tehnologija i medicinska nauka neumorno napreduju, dobrovoljno davanje krvi ostaje jedna od najplemenitijih i najživotnijih činova solidarnosti. Ova dragocena procedura ne samo da spasava živote, već gradi mostove između ljudi, učvršćujući temelje humanosti i zajedništva. Dobrovoljno davanje krvi nije samo akt altruizma, već i ključna karika u lancu brige o zdravlju i spasavanju života. U ovom tekstu, istražićemo značaj i proceduru dobrovoljnog davanja krvi, zaranjajući u srž humanosti koja pokreće ovu nesebičnu praksu.

Prvi korak je popunjavanje upitnika. Obavezno je da sa sobom ponesete neki dokument. Potom se proverava nivo hemoglobina u krvi, razgovara sa lekarom i obavlja pregled i ako je sa zdravljem sve u redu, pristupa se punkciji. Nakon 5-10 minuta sledi lagano posluženje i razgovor sa drugim davaocima i volonterima Crvenog krsta. I to je deo procedure davanja krvi!

Krv se uzima iz pregiba lakta gde je inervacija najslabija. Osećaj posle davanja krvi se ne može opisati, morate ga doživeti. Poželećete da ga doživite ponovo. To je ta čuvena “zavisnost” od davanja krvi. Medicinski razlozi da se vaše telo navikava na davanje krvi ne postoje.

Ukoliko vam je dozvoljeno da date krv nakon čega ste nakon nekog vremena dobili knjižicu dobrovoljnog davaoca krvi pripadate privilegovanoj kategoriji zdravih ljudi.

Pristankom da dobrovoljno davanje krvi dobijate potpuno besplatan zdravstveni pregled. Naravno, ukoliko sumnjate u nešto i niste subjektivno zdravstveno dobro, davanje krvi nije način da proverite svoje zdravlje. Krv će biti uzeta od vas isključivo ako se proceni da pre svega nećete ugroziti sopstveno zdravlje, a onda ni zdravlje primaoca.

Posle davanja krvi se treba ponašati uobičajeno. Zavoj ne treba skidati 2 sata nakon date krvi, treba izbegavati cigarete 2 sata kao i teže fizičke aktivnosti toga dana.

Crveni krst Srbije organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi širom zemlje u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, Zavodom za transfuziju krvi Niš, Zavodom za transfuziju krvi Kragujevac u osnivanju kao i transfuzijama Zdravstvenog centra Užice i Opštom bolnicom Subotica.

dobrovoljno davanje krvi
dobrovoljno davanje krvi
dobrovoljno davanje krvi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track