ZDRAVLJE I PREVENCIJA: Fizička i psihološka priprema deteta za polazak u školu
Foto: Shutterstock

Čisto da se zna

ZDRAVLJE I PREVENCIJA: Fizička i psihološka priprema deteta za polazak u školu

Čisto da se zna -

Polazak deteta u školu označava važan trenutak u njihovom životu, ispunjen promenama, izazovima i uzbuđenjem. Da bi se ovaj prelaz obavio sa što manje stresa i uz najbolje pripreme, kako fizičkih, tako i psihičkih, roditelji imaju ključnu ulogu. Zdravlje i prevencija postaju prioritet kako bi se obezbedila sigurna i uspešna tranzicija u školski svet. Kroz ovaj tekst, istražićemo kako se možemo pripremiti za ovu značajnu etapu u životu naše dece, kako fizički tako i psihički. Osim saveta o ishrani, spavanju i fizičkoj aktivnosti, saznaćemo i kako pravilno razgovarati sa detetom, pružiti emocionalnu podršku i obezbediti preventivne lekarske preglede. Takođe, razmotrićemo i kako se nositi sa uobičajenim kućnim tegobama, održavati mentalno zdravlje i identifikovati stresne situacije. Vaša uloga kao roditelja je od izuzetnog značaja u pripremi deteta za školu, a zajedničkim naporima možemo osigurati da ova važna tranzicija bude što uspešnija i manje stresna za celu porodicu.

Priprema za polazak u školu

1. Fizička priprema

a. Pravilna ishrana

Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u zdravlju deteta. Dete treba da dobija raznovrsnu ishranu bogatu voćem, povrćem, žitaricama i proteinima. Održavanje balansirane ishrane pomaže u razvoju kostiju, mišića i imunološkog sistema.

b. Dovoljno sna

Dete treba da ima redovno vreme za spavanje kako bi se osvežilo i bilo spremno za školu. Preporučuje se da deca uzrasta od 6 do 13 godina spavaju između 9 i 11 sati svake noći.

c. Fizička aktivnost

Fizička aktivnost je važna za razvoj motoričkih veština i održavanje zdrave telesne težine. Preporučuje se da dete provodi najmanje 1 sat dnevno u fizičkim aktivnostima, kao što su igra napolju, vožnja bicikla ili sport.

Psihološka priprema

a. Razgovor sa detetom

Razgovarajte sa svojim detetom o polasku u školu i objasnite im šta mogu očekivati. Ohrabrite ih da postavljaju pitanja i izraze svoje brige.

b. Emocionalna podrška

Važno je pružiti emocionalnu podršku detetu. Pokažite im da su podržani i da mogu računati na vas ako imaju problema ili su zabrinuti.

Preventivni pregledi

1. Pregled pedijatra

Pre polaska u školu, obavezno zakazati pregled kod pedijatra. Pedijatar će oceniti opšte zdravstveno stanje deteta, dati vakcine ako su potrebne i pružiti savete o ishrani i fizičkoj aktivnosti. Konsultacije sa pedijatrom možete obaviti i putem servisa telemedicine.

2. Očni pregled

Dobar vid je od suštinskog značaja za učenje. Redovni oftalmološki pregledi pomažu u otkrivanju problema sa vidom i mogućem nošenju naočara.

3. Dentalni pregled

Zdravi zubi su ključni za pravilno varenje hrane i opšte zdravlje. Redovni dentalni pregledi sprečavaju probleme sa zubima i desnima.

4. Slušni pregled

Pregled sluha je važan kako bi se otkrili eventualni problemi koji mogu ometati učenje u školi.

Kućni lekovi i briga o zdravlju

1. Prevencija prehlade i gripa

- Vakcinacija: Pravovremeno vakcinisanje deteta protiv gripa i drugih zaraznih bolesti može značajno smanjiti rizik od oboljevanja.

- Pravilno pranje ruku: Naučite dete kako se pravilno peru ruke sapunom i toplom vodom, što je ključno za sprečavanje širenja infekcija.

- Održavanje higijene: Naučite dete da pokriva usta i nos kad kašlje ili kija, koristeći maramicu ili unutrašnji deo lakta.

2. Upale uha

- Kapi za uši: Kod manjih upala uha, lekari često preporučuju korišćenje kapi za uši koje možete nabaviti u apoteci.

- Topao oblog: Postavljanje toplih obloga na uho može ublažiti bol i nelagodnost.

3. Povrede i posekotine

- Čišćenje rane: Očistite povredu mlakom vodom i sapunom, a zatim nanesite antiseptičku kremu i prekrijte sterilnim flasterom.

- Hladni oblog: Kod povreda kao što su modrice ili otekline, primena hladnog obloga može pomoći u smanjenju otoka.

4. Problemi sa varenjem

- Balansirana ishrana: Pobrinite se da dete ima redovne obroke sa voćem, povrćem i vlaknima kako bi održalo zdravu probavu.

- Dovoljno tečnosti: Pijenje dovoljno vode je ključno za sprečavanje zatvora.

Mentalno zdravlje

1. Identifikacija stresa

Pridajte pažnju promenama u ponašanju vašeg deteta koje mogu ukazivati na stres, kao što su promene u apetitu, spavanju ili raspoloženju. Razgovarajte sa svojim detetom o njihovim osećanjima i briznanjima.

2. Razgovor i podrška

Pravilna komunikacija sa detetom je od suštinskog značaja. Ohrabrujte ih da se otvoreno izraze i budite prisutni kako biste pružili emocionalnu podršku.

Polazak deteta u školu je važan trenutak u njihovom životu, i briga o njihovom zdravlju i dobrobiti igra ključnu ulogu u uspehu u školi. Pravilna priprema fizički, emocionalno i mentalno je ključna, zajedno sa redovnim preventivnim pregledima i brzom reakcijom na eventualne zdravstvene probleme. Vaša uloga kao roditelja je da budete podrška i oslonac svom detetu tokom ovog uzbudljivog perioda njihovog života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja