JESEN I BOLESTI DISAJNIH PUTEVA: Kako se zaštititi od respiratornih infekcija
Foto: Shutterstock

Čisto da se zna

JESEN I BOLESTI DISAJNIH PUTEVA: Kako se zaštititi od respiratornih infekcija

Čisto da se zna -

Jesen je sezona koja donosi promene u temperaturi i vlažnosti vazduha, a ove promene mogu značajno uticati na naše respiratorno zdravlje. Respiratorne infekcije, kao što su prehlada, grip i bronhitis, često postaju učestalije tokom jeseni. Ovaj tekst će istražiti faktore koji doprinose povećanom riziku od respiratornih infekcija tokom jeseni i pružiti savete o tome kako se zaštititi od ovih bolesti.

Zašto su jesen i respiratorne infekcije povezane?

Postoji nekoliko faktora koji doprinose povećanom riziku od respiratornih infekcija tokom jeseni:

1. Promene temperature: Tokom jeseni, temperature su često nestabilne, a nagli pad temperature može oslabiti naš imunološki sistem, čineći nas podložnijim virusima i bakterijama.

2. Smanjenje vlažnosti vazduha: Kako temperature padaju, vlažnost vazduha obično opada. Suvi vazduh može isušiti sluznice nosa i grla, što otežava njihovu funkciju u borbi protiv infekcija.

3. Povećana izloženost zatvorenim prostorima: U hladnijim mesecima, ljudi više vremena provode u zatvorenim prostorima gde je koncentracija virusa i bakterija obično veća.

Kako se zaštititi od respiratornih infekcija tokom jeseni?

Sledeći koraci mogu pomoći u smanjenju rizika od respiratornih infekcija tokom jeseni:

1. Vakcinacija: Vakcinacija protiv gripa je ključna. Grip je ozbiljna respiratorna infekcija koja može biti opasna po život. Vakcinacija smanjuje rizik od gripa i komplikacija koje on može izazvati.

2. Redovno pranje ruku: Često i temeljno pranje ruku sapunom i toplom vodom može sprečiti širenje virusa i bakterija.

3. Održavanje higijene disajnih puteva: Pokrivanje usta i nosa prilikom kijanja ili kašljanja, kao i redovno čišćenje nosa maramicama, pomaže u sprečavanju širenja respiratornih infekcija.

4. Održavanje optimalne vlažnosti vazduha: Korišćenje ovlaživača vazduha u prostorijama može pomoći u očuvanju vlažnosti vazduha, čime se smanjuje iritacija sluznica nosa i grla.

5. Izbegavanje pretrpanih prostora: Gde god je to moguće, treba izbegavati gužve i pretrpane prostore kako bismo smanjili izloženost respiratornim virusima.

6. Održavanje zdravog načina života: Dijeta bogata voćem i povrćem, redovna fizička aktivnost i dovoljno sna jačaju imunološki sistem i pomažu telu da se odbrani od infekcija.

Kako se zaštititi od respiratornih infekcija tokom jeseni, posebno za hronične bolesnike

Hronični bolesnici, kao što su osobe sa astmom, hroničnom opstruktivnom bolešću pluća (HOBP), dijabetesom ili kardiovaskularnim oboljenjima, često su podložniji ozbiljnijim komplikacijama usled respiratornih infekcija. Evo nekoliko dodatnih saveta koji se odnose na ovu populaciju:

1. Pravilno upravljanje osnovnom bolešću: Hronični bolesnici treba da redovno prate svoje zdravstveno stanje i pridržavaju se saveta svog lekara za upravljanje osnovnom bolešću. Stalno praćenje i kontrola simptoma mogu pomoći u brzoj intervenciji ako dođe do pogoršanja.

2. Redovne vakcinacije: Pored vakcinacije protiv gripa, hronični bolesnici bi trebalo da razmotre i druge vakcine koje su preporučene za njihovu populaciju, kao što su pneumokokna vakcina ili vakcina protiv hepatitisa B, u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja.

3. Upotreba inhalatora i terapija: Osobe sa astmom ili HOBP treba da budu dosledne u primeni svojih inhalatora i terapija kako bi održali optimalnu funkciju disajnih puteva.

4. Kontrola stresa: Stres može uticati na oslabljeni imunološki sistem. Hronični bolesnici treba da primene strategije za upravljanje stresom, kao što su relaksacija, meditacija i fizička aktivnost.

5. Izbegavanje pušenja i pasivnog pušenja: Pušenje oštećuje pluća i povećava rizik od respiratornih infekcija. Hronični pušači treba da razmotre program za odvikavanje od pušenja.

6. Konsultacija sa lekarom: Hronični bolesnici koji primete simptome respiratorne infekcije, kao što su povećana dispneja (otežano disanje), promuklost ili groznica, treba da se odmah konsultuju sa svojim lekarom radi pravovremene dijagnoze i lečenja.

Za hronične bolesnike, poseban oprez tokom jeseni i zime je od suštinskog značaja kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih komplikacija usled respiratornih infekcija. Redovna komunikacija sa zdravstvenim profesionalcem i pridržavanje ovih smernica mogu pomoći u očuvanju njihovog zdravlja tokom ove sezone.

Jesen je sezona koja donosi izazove za naše respiratorno zdravlje, ali pravilnom higijenom, vakcinacijom i održavanjem zdravog načina života možemo značajno smanjiti rizik od respiratornih infekcija. Važno je da budemo svesni ovih faktora i preduzmemo odgovarajuće mere kako bismo zaštitili sebe i svoje bližnje od bolesti disajnih puteva tokom jeseni.

Uredništvo portala LekarInfo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track