KILOGRAM PILEĆEG FILEA SKUPLJI OD SVINJSKOG BUTA BEZ KOSTIJU! Potrošači BESNI: Koliko će tek da košta ZA BOŽIĆ
Foto: Beta/Dragan Gojić

NEREALNO

KILOGRAM PILEĆEG FILEA SKUPLJI OD SVINJSKOG BUTA BEZ KOSTIJU! Potrošači BESNI: Koliko će tek da košta ZA BOŽIĆ

InfoBiz -

Kilogram pilećeg filea u Srbiji je skuplji od kilograma svinjskog buta bez kostiju. U pojedinim mesarama i marketima cena svinjskog buta se kreće od 730 do 750 dinara, dok je file skuplji za čak 90 dinara i košta prosečno oko 820 dinara! Ovoj nesrazmernoj razlici se čude svi.

- Od početka posta prvo nas je iznenadio neverovatno poskupljenje svih vrsta ribe. Ali nije samo riba poskupela već je i pileći file drastično skočio, toliko da je prešišao svinjetinu, a uskoro stiže i cenu junećeg buta. Kilogram junetine bez kostiju se kreće oko 1.000 dinara pa je razlika između filea i buta samo 180 dinara.

meso
foto: Shutterstock

Pitamo se šta li će tek biti za Božić, kad se završi post i ljudi počnu još više da kupuju meso - priča nam penzionerka iz Beograda Svetlana Petrović.

Međutim, Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kaže da se zbog ovog poskupljenja i razlike u ceni postavlja pitanje da li je ponuda dovoljna da zadovolji potražnju za ovom vrstom mesa.

Marko Dragić
foto: Kurir Tv

- Taj odnos bi mogao da predstavlja deficit piletine, koji je diktirao tako visoku cenu, ali to bi značilo da ceo lanac proizvodnje treba da bude skuplji, dakle da poskupe i krilca, pileće grudi, a ne samo file. Međutim, Srbija sama po sebi ima velike količine svoje proizvodnje i farme koje zadovoljavaju široke mase pa to ne bi trebalo da ima većeg uticaja na cenu - objašnjava Dragić.

Agroanalitičar Milan Prostran je saglasan s potrošačima da je ovo nelogičan odnos cena.

- Svinjetina generalno jeste poskupela zbog visoke cene hrane, a i živa svinja, odnosno cena žive vage se trenutno kreće od 220 do 250 dinara, što s jedne strane opravdava to poskupljenje svinjskog mesa.

piletina
foto: Profimedia

Što se tiče pilećeg filea, on jeste najkvalitetniji deo pileta, ali opet nema logike da košta više od svinjetine. Ako gledamo ponudu, pre bih rekao da smo u deficitu svinjskog mesa nego piletine - navodi Prostran i dodaje:

Cene mesa u mesarama i marketima Vrsta mesa Cena

  • Svinjski but bez kostiju 730-750
  • Juneći but bez kostiju 1.000-1.200
  • Pileći file 820
  • Pileća krilca 320
  • Pileće grudi 500-570
  • Pileći batak i karabatak 400
  • Svinjetina 700
  • Svinjska plećka bez kostiju 700

*Cene su u dinarima za 1 kg

- Pileće meso se brže obnavlja od svinjskog i kraći je sam ciklus proizvodnje, ali pilići koriste skuplju hranu od svinjske. Jedino opravdanje za to bi moglo da bude ako ga proizvođač deklariše u uslovima organske proizvodnje, pa da tako pokuša nešto da zaradi jer se pileće meso koristi kod svih kategorija i konfesija - od dece pa sve do najstarijih.

Papreno

Smrznuti pomfrit pet puta skuplji od krompira

Još jedan u nizu artikala za čiji rast cene potrošači smatraju da nije opravdan je smrznuti pomfrit jednog proizvođača, koji je u novembru poskupeo za više od 50 odsto. Kesa krompirića od kilogram je preko noći poskupela za 160 dinara i košta čak 450, dok kilogram krompira iznosi od 70 do 90 dinara.

Pomfrit
foto: Profimedia

Što se tiče piletine, ona jeste manje štetna što se tiče holesterola od svinjetine, a vrednosno i nutritivno je uvek bilo najjeftinije životinjsko meso jer se brže proizvodi. Sve ovo ide u prilog tome da ovo jeste nerealna situacija.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

02:11

STRUČNJACI O NOVIM TRIKOVIMA TRGOVACA: Opijum marketinga zavladao u Srbiji, prazni rafove i tera u minus!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track