NE MOŽETE SAMI DA PODIGNETE PENZIJU I ZA TO POSTOJI REŠENJE! Samo jedan papir je validan, a evo koliko važi
Foto: Beta Amir Hamzagic

NE MOŽETE SAMI DA PODIGNETE PENZIJU I ZA TO POSTOJI REŠENJE! Samo jedan papir je validan, a evo koliko važi

Penzioner -

Neretko se dešava da zbog bolesti penzioner ne može više samostalno da podiže svoju penziju ili da prilikom toga ima velikih problema, bez obzira da li je u pitanju trajno stanje ili pak privremeno.

Iz tog razloga u PIO Fond stižu pitanja vezana za ovakve slučajeve, tj. za davanje ovlašćenja drugoj osobi radi podizanja penzionih prihoda. Radi se uglavnom o upitima šta treba uraditi i kakva je procedura da bi to ovlašćenje postalo validno.

Penzioneri, Penzija, državna pomoć penzionerima, državna pomoć
foto: Zorana Jevtić, Shutterstock

Korisnik penzije ili neke druge novčane naknade može da ovlasti punomoćnika da u njegovo ime prima penziju i/ili novčanu naknadu, kažu u PIO Fondu.

Da bi sve bilo regularno, punomoćje dato od strane korisnika mora biti overeno i isto važi do njegovog opoziva ili do dana smrti korisnika, ako se opoziv ne dogodi.

Iz Fonda, dakle, preciziraju da ukoliko korisnik hoće da druga osoba u njegovo ime prima penziju i (ili) novčanu naknadu, neophodno je da Fondu PIO dostavi punomoćje overeno isključivo kod javnog beležnika, odnosno notara, kao i dokaz o prebivalištu punomoćnika.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:41

PENZIONERI LAKA META TRGOVACA PREVARANATA! Zloupotebljavaju osetljivost starijih, a evo koje sve usluge nude!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track