PENZIONERA IZ OBREŽA SKUPO KOŠTALO PRESELJENJE U BIH: Kad mu je stigla penzija zapanjio se, bila je manja od najmanje, evo i zašto
Foto: Shutterstock

minimalna penzija

PENZIONERA IZ OBREŽA SKUPO KOŠTALO PRESELJENJE U BIH: Kad mu je stigla penzija zapanjio se, bila je manja od najmanje, evo i zašto

Penzioner -

Кada se penzioner iz Obreža javio penzijskom fondu začuđen zašto mu je posle preseljenja u Bosnu i Hercegovinu umanjena ionako minimalna penzija, jer je primao najnižu propisanu u Srbiji, nametnulo se pitanje šta se menja promenom adrese boravka. I da li to znači da će se penzioneru uvek zbog toga smanjivati iznos ili je zakon to predvideo samo u posebnim slučajevima.

On navodi da je ostvario pravo na najniži iznos penzije u Srbiji i da je uredno primao. Potom se preselio u BiH i otvorio račun u tamošnjoj banci, međutim, iznos penzije koju prima je sada manji.

penzioneri, penzioneri na klupi
foto: Shutterstock, Ilustracija

- Na isplatu najnižeg iznosa može da utiče prebivalište penzionera i to je uređeno međunarodnim sporazumima o socijalnom osiguranju koje primenjuje Srbija sa drugim državama. U slučaju da osoba koja koristi najniži iznos penzije menja mesto prebivališta, odnosno preseli se iz Srbije u inostranstvo, u obavezi je da o toj promeni odmah obavesti Fond PIO u cilju dalje isplate u inostranstvu, a i kako bi se proverilo da li se i dalje može isplaćivati prinadležnost najnižeg iznosa – rekli su u fondu.

MINIMALNA PENZIJA - 20.631 DINAR

Prema statističkim podacima fonda za juli 2023. godine najniži iznos penzije za penzionera Fonda PIO zaposlenih iznosio je 20.631,53 dinara. Isti iznos važi i za penzionere samostalnih delatnosti, dok je za poljoprivrednike manji – 16.220.04 dinara. Manje od iznosa najniže penzije u Srbiji ukupno prima 204.660 penzionera.

U protivnom može da dođe do znatnih preplata i neugodnih situacija za korisnika koji mora preplaćeni iznos da vrati, iako mu pripada relativno mala penzija.

– Najčešća preseljenja korisnika su u neku od država koje su nastale na teritoriji bivše SFRJ, a svi sporazumi zaključeni sa tim zemljama sadrže odredbu da se najniži iznos ne isplaćuje korisniku sa prebivalištem u drugoj državi. Dakle, ukoliko bi se korisnik prava na najniži iznos penzije preselio iz Srbije, na primer, u Bosnu i Hercegovinu, njemu bi se od dana promene prebivališta obustavila isplata najnižeg iznosa penzije, i isplaćivala bi mu se penzija koja mu prema obračunu pripada – objasnili su iz penzijskog fonda.

penzioneri
foto: Shuterstock

Važno je ponoviti i naglasiti da se kao činjenica na osnovu koje se ceni mogućnost isplate najnižeg iznosa uzima prebivalište, a ne to da li se penzija isplaćuje u Srbiji ili u drugoj državi.

– Na primer, osoba sa prebivalištem u Crnoj Gori može da ovlasti drugu osobu da prima penziju u Srbiji, ali to ne znači da će se nastaviti sa isplatom najnižeg iznosa penzije. Jednako postupaju i nosioci osiguranja u tim državama, pa tako građani sa prebivalištem u Srbiji ne bi mogli da koriste garantovani iznos penzije iz, na primer, Hrvatske – napomenuli su iz Fonda PIO.

Ovo znači, da penzioner s najnižom penzijom po preseljenju ne dobija više deo penzije koji mu je davala država do najnižeg iznosa uz njegovu zarađenu prinadležnost, već će primati samo deo bez pomoći, jer više ne živi u svojoj matičnoj zemlji.

kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track