STIŽE NAJVEĆE POVEĆANJE PENZIJA, VAŽI I ZA SRBE: Šta mogu da očekuju oni koji imaju i hrvatska primanja? Evo detaljne računice
Foto: Dmitriy Shironosov / Panthermedia / Profimedia, Shutterstock

BOLJI DANI ZA NAJSTARIJE

STIŽE NAJVEĆE POVEĆANJE PENZIJA, VAŽI I ZA SRBE: Šta mogu da očekuju oni koji imaju i hrvatska primanja? Evo detaljne računice

Penzioner -

Stiže najveće povećanje penzija u u poslednje 24 godine. Hrvatski penzioneri mogu da "trljaju ruke", a među njima je dosta i Srba.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je povećanje penzija od 8,42 odsto, koje će penzioneri primiti u septembru, najveće u poslednje 24 godine. On je na sednici vlade istakao da je stopa povećanja od 8,42 odsto najveća stopa usklađivanja primanja najstarijih u Hrvatskoj od 1999. godine, kao i da će to uticati na prosečno povećanje penzija za oko 38 evra.

Kako je istakao prosečna neto penzija, bez međunarodnih, bi nakon ovog usklađivanja bila 508 evra, što predstavlja ukupno povećanje čekova ove godine za 60 evra samo po osnovi usklađivanja.

Hrvatska vlada trebalo bi danas da usvoji izmene zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, a premijer je istakao da se izmenama podiže iznos nacionalne naknade na 150 evra i pojednostavljuju uslovi za ostvarivanje prava.

- Vodićemo računa, posebno o penzionerima, pri izradi novih paketa podrške. Mere će biti ciljane, usmerene prvenstveno prema onima koji su najugroženiji, rekao je Plenković.

kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track