IMATE DEVIZNU PENZIJU I HOĆETE DA JE PRIMATE U SRBIJI: Evo kako da prenesete ček, pravila su ista, ali postoji jedna caka
Foto: Shutterstock

najvažniji je zahtev

IMATE DEVIZNU PENZIJU I HOĆETE DA JE PRIMATE U SRBIJI: Evo kako da prenesete ček, pravila su ista, ali postoji jedna caka

Penzioner -

Činjenica je da veliki broj naših državljana ceo radni vek provede u inostranstvu, gde i ostvare pravo na penziju. Iako mnogi nakon toga odluče da se vrate u domovinu, oni i u tom slučaju mogu uredno da primaju inostranu penziju. Pravila za prenos penzije variraju od zemlje do zemlje, pa u skladu sa tim, neki penzioneri će je primati jednom mesečno, dok iz pojedinih država penzija se uplaćuje 4 puta godišnje.

Inostrani penzioneri koji su imali prebivalište van Srbije i primali penziju na devizni račun u inostranstvu, ukoliko u nekom trenutku odluče da žele da promene način isplate i da penziju ubuduće primaju srpskoj banci, moraju najpre da podnese Fondu PIO zahtev za isplatu na domaćoj teritoriji.

Iz PIO Fonda objašnjavaju da uz popunjen obrazac zahteva je potrebno priložiti dokaz o prebivalištu na teritoriji Srbije, kao i ovlašćenje, odnosno potvrdu poslovne banke za isplatu na tekući račun koji je otvoren za prijem penzije. Sve to se zatim podnosi Direkciji Fonda sa sedištem u Beogradu, odnosno Pokrajinskom fondu sa sedištem u Novom Sadu – Odeljenju za isplatu penzija po međunarodnim ugovorima, koje je do sada isplaćivalo penzije korisnicima PIO sa prebivalištem u inostranstvu.

penzionerka, penzioner
foto: Shutterstock

Činjenica je da svaka zemlja ima svoja pravila i kada su u pitanju uslovi za sticanje penzija, kao i njihova visina. Međutim, za naše radnike koji žele da prenesu inostranu penziju, bez obzira u kojoj zemlji su radili, procedura je potpuno ista.

Ipak, ono što se razlikuje jeste da se penzije iz zemalja EU isplaćuju četiri puta godišnje.

- Procedura podnošenja zahteva i potrebne dokumentacije ista je za sve države. Inače, RF PIO isplatu penzija korisnicima koji imaju prebivalište u državama koje su nastale na prostoru bivše SFRJ vrši jednom mesečno, a korisnicima sa prebivalištem u ostalim državama u inostranstvu isplata se vrši četiri puta godišnje - kažu iz PIO fonda.

To praktično znači, da naši državljani koji su penziju ostvarili u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, i Crnoj Gori uplatu će dobiti svakog meseca, kao što je procedura i za naše penzionere, dok će oni koji su svoju penziju zaradili u Nemačkoj, Francuskoj, Austriji... dobijati isplatu četiri puta godišnje.

DATUMI ISPLATE PENZIJA

Kada naši građani promene način isplate, i prebace uplatu penzije na tekući račun domaće banke, isplata penzije će od tada ići prema ustaljenoj dinamici, zavisno od kategorije osiguranika.

Nezavisno od toga kog datuma su preneli svoju penziju, i kod ove isplate postoje već određeni datumi. Redovna isplata penzija za kategoriju zaposlenih je 10. u mesecu, za kategoriju samostalnih delatnosti od 1. do 4, a za poljoprivrednike i vojne penzije je 6. u mesecu.

Devizne penzije u Srbiji prima 237.564 penzionera,a ukupna njihova vrednost na godišnjem nivou iznosi oko 800 miliona evra. Najviše deviznih penzionera svoja redovna primanja dobija iz tri evropske države: Nemačke, Hrvatske i Austrije.

Isplata penzija u Srbiju je iz 28 zemalja i većina stiže u evrima, ali i u drugim valutama (američki dolar, kanadski dolar, švajcarski franak i dr.).Prema podacima Zavoda, prosečna penzija koja leže našim sugrađanima iz inostranstva je oko 3.367 evra godišnje, odnosno oko 280 evra mesečno.

kurir.rs/Blicbiznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja