KAKO SE NASLEĐUJE IMOVINA VANBRAČNIH PARTNERA? Podela nije ista kao u bračnoj zajednici, evo u kom slučaju NEMATE PRAVO NI NA ŠTA
Foto: Shutterstock

zakon razdvaja uslove za udovice i udovce

KAKO SE NASLEĐUJE IMOVINA VANBRAČNIH PARTNERA? Podela nije ista kao u bračnoj zajednici, evo u kom slučaju NEMATE PRAVO NI NA ŠTA

Penzioner -

Postoji više uslova za nasleđivanje porodične penzije kada je u pitanju vanbračna zajednica.

Prema zakonu, vanbračna zajednica (odnosno i bračna i vanbračna) treba da traje minimum tri godine da bi jedan od preživelih supružnika/vanbračnih partnera imao pravo da nasledi penziju. Drugi, alternativni, uslov je da imaju zajedničko dete, objasnio je advokat Nikola Panjković.

Međutim, zakon razdvaja posebne uslove za udovice i udovce.

Udovica mora da ima 53 godine u trenutku smrti vanbračnog partnera odnosno mora da bude nesposobna za rad ili da vrši roditeljsko pravo nad zajedničkom decom ukoliko želi da ostvari pravo na penziju pokojnog vanbračnog partnera.

Za udovca su uslovi drugačiji. On mora da ima 58 godina, dok su ostali uslovi isti.

Podela imovine

Što se tiče podele imovine, vanbračna zajednica nije jednaka bračnoj.

Kako je objasnio advokat, vanbračni partner nema ista nasledna prava kao bračni supružnik.

"Vanbračni partner ne nasleđuje svog pokojnog vanbračnog partnera. Može da se desi da oni tokom života raspolažu imovinom, testamentom i na taj način jedno drugo obezbede, ali konkretno u ostavinskom postupku iza pokojnika ne može da učestvuje vanbračni partner", objasnio je Panjković.

Međutim, vanbračni partner ima prava na polovinu svog stana ukoliko u katarstu nepokretnosti stoji upisano da je u pitanju zajednička imovina.

"Ukoliko je samo jedna osoba odnosno pokojni vanbračni partner kupio stan bez dokazivanja sticanja ovog drugog - taj drugi je u problemu jer će morati da dokazuje svoje učešće - u tom slučaju neće imati prava na nasledstvo", pojasnio je advokat.

Kako dokazati vanbračnu zajednicu?

Vanbračna zajednica se dokazuje u vanparničnom postupku, a, prema rečima advokata, to bi trebalo da bude prost postupak.

"Vanbračni partner koji je nadživeo svog partnera pokreće postupak pred nadležnim sudom gde dokazuje činjenice koje mu idu u korist za dokazivanje trajanja odnosno postajanja te vanbračne zajednice. Izvode se dokazi poput saslušanja nekih stranaka, dostavljanja medicinske dokumentacije... Nakon što sud donese rešenje, vanbračni partner može da podnese zahtev PIO fonu za utvrđivanje prava na porodičnu penziju", rekao je Panjković.

Podvukao je da vanbračni partner može da raspolaže nekim delom imovine samo ako je pokojnik to ostavio za života. Ukoliko ništa od ugovora ili testamenata nije zaključeno za života, vanbračni partner nema pravo ni na šta.

"Može da dokazuje u nekim postupcima, ali načelno nema pravo na imovinu nakon smrti partnera, niti da nastavi da živi u zajedničkom stanu", rekao je advokat.

Kurir.rs/B92/TV Prva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track