ZIMSKA KAMPANJA SOLIDARNOSTI: CRVENI KRST RAKOVICA OKUPLJA MLADE VOLONTERKE U AKCIJI HUMANOSTI"
Foto: Promo

ZIMSKA KAMPANJA SOLIDARNOSTI: CRVENI KRST RAKOVICA OKUPLJA MLADE VOLONTERKE U AKCIJI HUMANOSTI"

Održiva budućnost -

Beograd, ispred opštine Rakovica na svega 2C parkiran transfuziomobil Instituta za transfuziju krvi Srbije. Na prvi pogled, deluje da nema nikog, a onda se zacrvene jakne i prsluci Crvenog krsta, vesele volonterke Crvenog krsta Rakovica očekuju davaoce krvi. Ovog puta to su bili zaposleni Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Beograd koji su se odlučili da učestvuju u zimskoj kampanji dobrovoljnog davanja krvi i da i na taj način podstaknu sve druge koji su zdravi da ne prođu samo pored transfuziomobila već da se zaustave i budu građanski solidarni i daju krv.

Veselo kikotanje mladih volonterki imalo je i drugo značenje: dve od tri su tek napunile osamnaest i upravo su namerile da na ovoj akciji prvi put dobrovoljno daju krv. To su Jovana Mijailović i Aleksandra Špijunović, obe učenice srednje škole a u Crvenom krstu Rakovica su već neko vreme veoma aktivne, posebno na akcijama dobrovoljnog davanja krvi. Treća od njih, Nikolina Ostojić, prošle godine napunila je 18 godina i oktobru prvi put dala, krv, ovo joj je drugi, ponosna što može da pomogne.

1 / 3 Foto: Promo

Kad je prošla prva euforija ( čak i suzice!) evo šta su rekle:

Nikolina Ostojić koja pohađa V ekonomsku školu u Beogradu kaže: “Ovo je drugi put da dajejm krv. Sad me je malo zabolelo kad mi je tehničar izvadio iglu. Prvi put nije bolelo, samo malo pec. Ali istrpiš jer hoćeš da pomogneš”.

Jovana Mijajilović volontira već dve godine u Crvenom krstu i nije mogla da dočeka da prvi put da krv. Kaže.” Šta je tih sedam minuta mog vremena za nečijih možda 10, 20 ili više godina života. Uvek ću da dam krv kad god mogu” ponosna što su joj i kumovi dobrovoljni davaoci krvi.

Aleksandra Špijunović već šest godina volontira u Crvenom krstu Rakovica, veoma često na akcijama dobrovoljnog davanja krvi. “Još dok sam bila maloletna, upravo na jednoj od akcija dobrovoljnog davanja krvi na kojoj sam bila dežurna samoj sebi sam rekla da ću dati krv. Povod je bilo namensko davanje krvi nekoj konkretnoj osobi. To mi je bilo strašno tužno kad sam se i sama uverila da krvi nema dovoljno”.

Sekretar Crvenog krsta Rakovica Jelena Kulić, koja je i sama dala krv na ovoj akciji pobrinula se da se volonterke brzo obuku nakon fotografisanja i ponosno prokomentarisala “Takvi su naši mladi”.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja