IZ GRADSKE DEPONIJE U ZELENU OAZU! U Šapcu se 23 godine nagomilavalo smeće na "Dudari", a OVA AKCIJA ĆE SADA SVE PROMENITI
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

IZ GRADSKE DEPONIJE U ZELENU OAZU! U Šapcu se 23 godine nagomilavalo smeće na "Dudari", a OVA AKCIJA ĆE SADA SVE PROMENITI

Održiva budućnost -

Razvoj svesti o ekološkim problemima s kojima se suočavamo u posledljih par godina sve je veća.

Sa rastućom stopom zagađenja i uticaja koje ono ima na različite aspekte našeg okruženja, sve je veći broj incijativa i akcija usmereno ka očuvanju i zaštiti životne sredine. Jedna takva akcija tiče se i Šapca. Gradska deponija postaće zelena oaza.

- Na ovoj lokaciji na kojoj se nalazimo, a to je poznata šabačka "Dudara", je grad Šabac 23 godine iznosio i deponovao svoje smeće. Ovo je 2016. godine samo prekriveno sa desetak centimetara zemlje i više niko nije brinuo o tome. Zahvaljujući Ministarstvu za zaštitu životne sredine koje je uložilo 142 miliona, Vladi Republike Srbije, ali i gradu Šapcu koji je uložio 50 miliona, mi smo došli do toga da možemo da saniramo celokupnu deponiju po svim evropskim standardima - rekao je Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Deponija “Dudara” je na neki način predstavljala opasnost za građane Šapca, zbog svog položaja. Promena funkcije ovog prostora, doneće mnoge benefite šapčanima.

03:31

IZ GRADSKE DEPONIJE U ZELENU OAZU! U Šapcu se 23 godine nagomilavalo smeće na Dudari, a OVA AKCIJA ĆE SADA SVE PROMENITI

- Ovo će biti nova zelena oaza grada. Inače na 50 metara od reke Save i na 100 metara od Benskih bara odnosno velikog naselja u gradu Šapcu. Nakon sanacije ovog mesta imaćemo veliku oazu sa mnogo biciklističkih, atletskih i šetačkih staza. Igrališta za decu, teretana na otvorenom, otvorenih studija gde će se prikazivati filmovi leti. Dakle, jedno kultno mesto za izlazak Šapčana - rekao je Pajić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Zaštita životne sredine, jedan je od prioriteta Grada Šapca. Uz pomoć Vlade republike Srbije, kvalitet života u ovom gradu se nesumnjivo poboljšava.

- Izvođač radova je "Jugokop Podrinje" koja po evropskim standardima sve ovo sanira. Prvo smo prekrili đubrište, tu će biti iskopani biotrnovi za izvlačenje metana koji se nalazi u ovoj deponiji. Zatim tuneli za odvođenje otpadnih voda. Ova deponija će biti metar nasuta sa geotekstilima i membranama koje sprečavaju da dođu u dodir sa deponijom i kada se taj metar humusa doda gore. Imaćemo sve one sadržaje koje će biti lepota za građane Šapca - rekao je Pajić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Deponija se pretvara u oazu. Neiskorišćeno zemljište pod upravom Grada Šapca u severnu industrijsku zonu. Najavljene su i brojne investicije u najveći grad Mačvanskog okruga. Čini se da je ovo pravi recept i uzor za razvoj jednog grada u našoj zemlji.

Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Šapca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Kurir.rs/L.V.

Bonus video:

02:52

ŠABAC NEĆE IMATI NEZAPOSLENO LICE Kineska kompanija uložila 310 miliona! Gradonačelnik Šapca: Zapošljava se 5.000 ljudi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track