DA LI STE ZNALI: Leti mnogo češće infekcije urinarnog trakta, zbog veće izloženosti mikroorganizmima
Foto: Shutterstock

DA LI STE ZNALI: Leti mnogo češće infekcije urinarnog trakta, zbog veće izloženosti mikroorganizmima

Održiva budućnost -

DA LI STE ZNALI: Leti mnogo češće infekcije urinarnog trakta, zbog veće izloženosti mikroorganizmima

Leto je vreme za uživanje na suncu, plivanje i putovanja, ali takođe može biti i sezona kada su infekcije urinarnog trakta (UTI) češće. Mogu se javiti u bilo koje doba godine, ali je rizik veći tokom leta. To je zato što toplo, vlažno vreme stvara gostoljubivo okruženje za razvoj bakterija.

Infekcije urinarnog trakta: Osnovne informacije

Infekcije urinarnog trakta su česte zdravstvene tegobe koje se javljaju kada mikroorganizmi, obično bakterije, dospeju u urinarni trakt. Najčešće su zahvaćeni uretra, bešika i bubrezi. Žene su podložnije UTI-ju nego muškarci, a simptomi uključuju često mokrenje, bol i peckanje prilikom mokrenja, i opću nelagodnost.

Leto i UTI: Zašto je sezona važna

Tokom letnjih meseci, ljudi često provode više vremena napolju, u kupaćim kostimima i na javnim mestima poput bazena. Ovo povećava izloženost mikroorganizmima koji mogu uzrokovati UTI. Visoke temperature i znojenje takođe mogu povećati rizik od infekcija jer se često zaboravlja održavati adekvatna higijena.

Simptomi infekcija urinarnog trakta

Prepoznavanje simptoma UTI-a može pomoći brzom tretmanu i sprečavanju komplikacija. Tipični simptomi uključuju:

  • Često mokrenje
  • Bol ili peckanje prilikom mokrenja
  • Osećaj stalne potrebe za mokrenjem, iako se izlučuje samo mala količina urina
  • Mutan urin
  • Bol u donjem delu stomaka
  • Umor ili osećaj opšte slabosti
  • Groznica

Prevencija infekcija urinarnog trakta u letnjem periodu

Srećom, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od UTI-ja tokom leta:

Pijte dovoljno vode: Redovna hidratacija može pomoći da se urinarna infekcija spreči. Pijte najmanje osam čaša vode dnevno.

Održavajte higijenu: Nakon kupanja u bazenu ili moru, obavezno se istuširajte i oblačite suvu odeću. Izbegavajte ostajanje u mokrim kupaćim kostimima.

Mokrite nakon seksualnog odnosa: Ovo može pomoći da se bakterije isperu iz urinarnog trakta.

Izbegavajte preteranu upotrebu antibiotika: Prekomerna upotreba antibiotika može dovesti do razvoja rezistentnih bakterija.

Tretman infekcija urinarnog trakta

Ako primetite simptome UTI-ja, važno je da se obratite lekaru. Lekar će obično prepisati antibiotike za lečenje infekcije. Pravilno uzimanje antibiotika je ključno kako bi se infekcija potpuno izlečila i sprečile komplikacije.

Kada se obratiti lekaru

Nikada nemojte ignorisati simptome UTI-ja. Ako primetite simptome, posebno ako ste trudni ili imate druge zdravstvene probleme, odmah se obratite lekaru. Nelečena UTI može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su infekcija bubrega ili širenje infekcije u krvotok.

Infekcije urinarnog trakta mogu biti neugodne, ali uz pravilnu prevenciju i brzi tretman, možete se zaštititi, čak i tokom letnjih meseci. Ne zaboravite da vodite računa o higijeni, pijete dovoljno vode i obratite se lekaru ako primetite simptome UTI-ja. Vaše zdravlje je važno, i uz ove savete, možete uživati u letu bez brige o infekcijama urinarnog trakta.

Uredništvo portala lekarinfo.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track