"150 SOLARNIH PANELA NA KROVOVIMA TRI STAMBENE ZGRADE U NIŠU." Sa konferencije UNDP: Projekat prilagođavanja okolnostima (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

"150 SOLARNIH PANELA NA KROVOVIMA TRI STAMBENE ZGRADE U NIŠU." Sa konferencije UNDP: Projekat prilagođavanja okolnostima (VIDEO)

Održiva budućnost -

Energetska efikasnost tema je od svetskog značaja koja se brzo menja, a zemlje su primorane da se prilagođavaju novim okolnostima - zaključak je stručnog simpozijuma "Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana +", koji je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj uz podršku vlada Nemačke, Slovačke i Japana.

Umesto političara, ovog puta su o energetskoj efikasnosti i njenom finansiranju govorili bankari.

- Prvi korak je analizirati trenutnu potrošnju. Zemlje Zapadnog Balkana su na putu pristupanja EU, ali ipak kasne u određenoj meri i zato su institucije kao što su je Evropska investiciona banka - rekao je Alesandro Bragonzi, iz Evropske investicione banke.

UNDP
foto: Kurir televizija

Posebnim planom predviđeni su projekti energetske efikasnosti zgrada kako bi one imale nultu potrošnju.

- Jedan od konkretnih primera jeste postavljanje 150 solarnih panela na krovovima tri stambene zgrade u Nišu. Električnu energiju koja se tu proizvede, sada koriste građani. Iskreno se nadam da će životi naših građana biti zdraviji u takvoj životnoj - rekao je Tecuja Cubota, otpravnik poslova Ambasade Japana u Srbiji.

Tecuja Cubota
foto: Kurir televizija

-Radimo i na renoviranju bolnica gde je bitno da se ispune standardi EU kada je u pitanju energetska efikasnost. Drugi projekat na kom radimo odnosi se na vladine zgrade. Plan je da do 2025. obuhvatimo 28 vladinih zgrada - rekla je Karel Kronenberg, iz Razvojne banke Saveta Evrope.

Ušteda energije cilj je svih evropskih država, a primaran fokus biće na zgradama institucija.

- U Slovačkoj postoji 15.000 javnih zgrada. 75% njih mora da se renovira kako bi ispunilo standarde energetske efikasnosti što je i za nas dosta posla. Ipak, trenutno je Zapadni Balkan prioritet spoljne politike Slovačke s obzirom na naš geografski položaj i kulturu - rekla je Monika Podsklanova Šuhajdova, otpravnica poslova Ambasade Republike Slovačke u Srbiji.

02:11

150 SOLARNIH PANELA NA KROVOVE TRI STAMBENE ZGRADE U NIŠU. Sa konferencije UNDP: Projekat prilagođavanja okolnostima

Osim međunarodne saradnje, neophodno je da svaka država ima i svoj dugoročni plan uštede energije.

Cilj nam je da se do 2050. primarna potrošnja električne energije u odnosu na 2008. prepolovi, a udeo obnovljivih izvora energije poveća za 55%. Uz sve te mere - i okretanje obnovljivim izvorima energije i smanjenje potrošnje, nažalost to nije dovoljno, ali dobro je što je u poslednjoj deceniji smanjena potražnja za elektičnom energijom - rekla je Anke Konrad - ambasadorka Nemačke u Srbiji.

Zbog velikog udela u ukupnoj potrošnji energije i emitovanja gasove sa efektom staklene bašte potreban je poseban fokus na zgrade. Rekonstrukcojom 3.000 takvih objekata može se uštedeti količina električne energije koju proizvede termoelektrana Morava.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track