Slušaj vest

Ali, ako planirate da ih kupite, spremite se za šok – cene su dostigle čak 1.500 dinara po kilogramu!

Reč je o ranim sortama, u manjim količinama, ali dovoljno da izazovu ozbiljnu raspravu među kupcima. Na većini pijaca, trešnje se trenutno prodaju po cenama od oko 1.000 do 1.500 dinara, u zavisnosti od porekla i kvaliteta.

„Za te pare mogu da kupim dva kilograma mesa“, komentariše jedan kupac dok odmerava trešnje izdaleka. „Lepo izgledaju, ali ko još ima para za to?“ – dodaje druga prolaznica, s osmehom i blagom dozom rezignacije.

Prodavci, s druge strane, ističu da se cene prvih trešanja svake godine kreću u istom rangu i da je reč o „ranoj robi“ koja zahteva više truda i ulaganja. „Nisu ovo industrijske trešnje. Domaće su, brane ručno, još nema puno roda“, kaže jedan od prodavaca na Kalenić pijaci.

Iako trešnje ostaju simbol detinjstva, zdravlja i prolećne radosti, za mnoge građane postaju – luksuz. I ove sezone, izgleda, crvene slatke kuglice postaće ukras trpeze samo onih sa dubljim džepom.

Dakle, želite li da probate prve plodove sezone? Spremite se – ne samo za uživanje, već i za ozbiljan trošak.

BiznisKurir/Telegraf Biznis