Slušaj vest

Mali proizvođači domaće hrane u Srbiji često na društvenim mrežama oglašavaju cenovnike proizvoda koje prodaju, a sudeći po reakcijama korisnika mnogi građani su zainteresovani za njih.

Poznato je da u zimskom periodu ljudi koji žive u selu ili gradu preferiraju da u svakodnevnu ishranu uključe jake domaće proizvode poput domaće kobasice, pečenice, čvaraka, sprže, slanine, kajmaka... 

screenshot-20240218-135453.jpg
Foto: Youtube Printscreen

- Živim u Beogradu na Voždovcu i redovno svake zime od malih proizvođača poručujem zimnicu. Uzimam po deset tegli ajvara, tegla košta 10 evra, i razne suhomesnate proizvode poput domaćeg kulena ili kobasice - kaže nam Beograđanin N. S.

Na društvenim mrežama takođe mogu da se nađu cenovnici malih proizvođača koji uglavnom vrše i dostave za gradove širom Srbije. Neki od njih su oglasili i akcije jer je sezona pri kraju. 

11.jpg
Foto: Shutterstock

Prirodno gazdinstvo iz Banata na profilima na društvenim mrežama prodaje "domaće proizvode napravljene po receptima naših dedova bez veštačkih dodataka, aditiva aroma boja". Tako u ponudi imaju domaću dimljenu kobasicu koja košta 1.450 dinara za kilogram, dok je kilo mesnate slanine 1.450 dinara.

Cenovnik domaćih prizvoda

  • dimljena pečenica 1.550
  • dimljeni vrat 1.590
  • dimljena šunka 1.550
  • kilogram svinjske masti 300
  • čvarci od 1.200
  • Iznosi su u dinarima

Naglašeno je i da je meso dimljeno na bukvi i hladnom dimu.