Počinje period slava u Srbiji, a u toku su i pripreme domaćina koji slave Svetog Luku u četvrtak, a onda u novembru Svetog Dimitrija ili Mitrovdan i Svetog Arhangela Mihaila.

Računica pokazuje da je za pripremu slave potrebna cela prosečna plata, a jedan od većih izdanaka za kućni budžet je i kupovina bogatog srpskog mezetluka u koji spada pečenica, kulen, kačkavalj, šunka, pršuta, sir, kajmak, suvi vrat i eventualno sprža ili čvarci, ko šta voli.

Na društvenim mrežama uveliko kruže oglasi za prodaju domaćih suhomesnatih proizvoda koji su kod nekih proizvođača dosta jeftiniji nego u marketima. Ipak, i tu ima poskupljenja jer su pojedinci rešili da iskoriste veću potražnju i zarade.

suvomesnato-shutterstock-2345635215.jpg
Shutterstock 

Tako, recimo, kod kupaca u Banatu domaća dimljena kobasica košta 1.500 dinara, dimljena mesnata slanina je 50 dinara skuplja, dok pečenica i dimljena šunka košta 1.650 dinara. Dimljeni vrat u mrežici je 50 dinara skuplji.

Cene domaćih proizvoda u Banatu

  • dimljena kobasica 1.500 
  • dimljena mesnata slanina 1.550 
  • dimljena pečenica 1.650 
  • dimljeni vrat u mrežici 1.700 
  • dimljena šunka 1.650 

U Leskovcu su cene ove "zimske hrane" slične. Kilo leskovačke sprže košta 1.700 dinara kao i suvi vrat i vešalica, dok suva pečenica košta 2.000 dinara. Slanina je jeftinija te kilo stoji 1.400 dinara za mesnatu, a ona suva je 800 dinara. Suva rebra za pripremu jela su 900 dinara. Poređenja radi prošlog meseca sprža je koštala 1.500 dinara, slanina od 1.100 do 1.200 dinara, a sada je 200 dinara skuplja.

screenshot-20240218-135559.jpg
Youtube Printscreen 

Kurir je istraživao i koliko ovi proizvodi koštaju u marketima i mesarama i zaključili smo da su cene u prestoničkim marketima više za pojedine proizvode. Kilogram pečenice se kreće od 1.700 do čak 3.500 dinara, slanina od 1.900 do 2.700, kulen od 150 do 300 dinara, šunka od 900 do 1.600, pileća prsa koštaju od 1.100 do 2.300, a pršuta iznosi od 2.500 do 4.800 dinara u zavisnosti od proizvođača i kvaliteta. Što se tiče cene čvaraka za kilogram se kreću od 2.200 do 3.000 dinara.