Slušaj vest

Zima je na pragu, pao je i prvi sneg, a veliko pitanje svake godine u ovo doba jeste da li su srpske domaćice ostale verne tradiciji i spremanju zimnice. Dok se pojedine domaćice odlučuju za samostalnu pripremu zimnice, neke je pripremaju zbog tradicije prateći recepte koje su prenosile njihove bake i majke, dok se druge ipak odlučuju da zimnicu kupe.

- Ono što sam ja mogla da uočim Čačanke zimnicu spremaju u skladu sa potrebama i mogućnostima, ali najveću ulogu igra vreme. Ono je presudan faktor za njihovu odluku, kaže za RINU Stoja Pavić koja za tezgom na čačanskoj pijaci koja je najveća u zapadnoj Srbiji radi čitave tri i po decenije.

Ona dodaje da je potražnja za povrćem velika, bez obzira na cene koje su ove sezone više nego prošle godine.

- Ovih dana domaćice kupuju povrće za pripremu turšije. Cena kupusa je ove godina viša nego ranijih godina, međutim, bez obzira na to, velika je potražnja za tim povrćem. Zbog turšije, najviše se prodaje karfiol, zeleni paradajiz, šargarepu, a cena zelenog paradajiza po kilogramu je 120, a karfiola 150 dinara”, zaključila je Stoja.

Ono što je najvažnije, ponuda na čačanskoj pijaci je dobra i šarenolika, potražnja je, takođe, dobra, s tim što je ove godine sve iznenadila odlična cena kupusa, viša, nego ranijih godina, koja svakako na ruku ide povrtarima koji to povrće uzgajaju na plodnim poljima zapadne Srbije.

(Kurir.rs/RINA)