Počela je sezona slava — Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Luku — i kako je ovo mnogima porodična slava, a kako je uz to i mrsna, postavlja se pitanje koliko će građani izdvojiti za svoju proslavu.  

Proslava Lučindana, kako se u narodu zove današnji praznik, podrazumeva mrsnu trpezu. Priprema slave ozbiljan je izdatak za kućni budžet.

- Sve zavisi od broja gostiju ali, generalno između 200 i 300 evra otprilike sve - kaže jedan od sagovornika.

Kako dodaje drugi, ne može da se prođe sa manje od 500 evra za organizaciju. 

- Slave moja deca, ali tu smo u kući i to dve slave otprilike 500 evra sigurno, ne može da prođe manje - navodi druga sagovornica.

screenshot-20240201-102640.jpg
Youtube Printscreen/Emisija Farma 

Praseće pečenje, uslužno pečenje mesa, kompletan slavski meni

Slavsko posluženje na meniju ima pečenje i razne druge mesne proizvode. Cene su od 1800 do 3000 dinara po kilogramu.

- Praseće pečenje kod nas je 2.200 dinara u najavi je da će da poskupi od dobavljača žive vage gde nabavljamo. Ja se nadam za predstojeće slave da će otići, ali da neće nešto drastično - kaže Marko Bondžulić, vlasnik pečenjare u Užicu.

U ponudi je i uslužno pečenje mesa.

- Imaju alternative kao što su svinjski pauflek i rebro koji može da se rola da se peče kao rolovano meso, plećke. Ljudi imaju svoju robu sa sela, svoju jagnjad, svoju prasad, kombinuju svi kako ko može i šta može - navodi mesar Miladin Jerotijević.

Pare, novac, kolači.jpg
Shutterstock 

"Jednostavnije je da sve poruče"

Poslednjih godina sve više građana većinu slavskog posluženja ne priprema kod kuće, već kupuje. Pojedine radionice gotovih jela nude kompletan slavski meni.

- Za slave vlada veliko interesovanje, pogotovu što su ljudi prezaposleni i mnogo im je jednostavnije da sve poruče kod nas i da ostave vreme i da budu odmorni za svoje goste - kaže Milomir Vulićević, direktor firme za ketering.

Slavski jelovnik nije potpun bez torti i kolači. Domaćice kojima je pravljenje poslastica dodatna zarada, kažu da su zbog poskupljenja namirnica, i one morale da povećaju cenu.

- Velika je potražnja za nas koji to radimo, nama to itekako znači. Ja lično i ne mogu da prihvatim sve porudžbine. Od strane mušterija. A što se tiče cena, jako su poskupele. Mogu vam reći za nekih sigurno 20 odsto - navodi Jelena Stanković iz Šapca, koja na pitanje "Pošto je jedna torta", kaže da sve zavisi od želje kupca. 

- Zavisi od želje, može da košta i hiljadu dinara, ako je jako minijaturna, a može da košta i šest hiljada.

Od sastojaka za poslastice najviše je poskupela čokolada. Zbog toga slavski kolači sve više imaju i druge jeftinije sastojke, poput voća.

Kurir.rs/RTS/ Prenela: M.S.