Nakon što je slučajno pronašao sliku u podrumu kuće 1962. godine, Luiđi Lo Roso je odneo platno kući u Pompeje, gde je visilo na zidu dnevne sobe narednih nekoliko decenija, iako je njegova supruga sliku smatrala „užasnom“, piše Guardian.

Danas se veruje da je to portret Dore Mar, francuske fotografkinje i slikarke koja je bila Pikasova dugogodišnja muza i ljubavnica. U gornjem levom uglu slike je karakterističan potpis poznatog umetnika, ali Luiđi Lo Roso nije znao ko je on.

Tek mnogo godina kasnije, kada se njegov sin Andrea zainteresovao za sliku, nakon što je uočio slična umetnička dela u enciklopediji istorije umetnosti i počeo da postavlja pitanja o njima, u porodici Lo Roso su se pojavile sumnje.

Na kraju, porodica je odlučila da potraži savet tima stručnjaka. Nakon višegodišnjeg istraživanja, Cincia Altieri, grafolog i član naučnog odbora Fondacije Arcadia, koja se bavi procenama, restauracijama i atribucijama umetničkih dela, potvrdila je da je potpis na slici autentičan. Danas se vrednost ovog Pikasovog dela procenjuje na 6 miliona evra.

Pikaso je često boravio na Kapriju i veruje se da je slika, koja je izuzetno slična Pikasovoj Buste de femme (Dora Maar), nastala između 1930. i 1936. godine.

gospodjice-iz-avinjona-je-jedno-od-njegovih-najpoznatijih-dela--stockphotonewyorkusamaycrowdofpeoplenearthepablopicassopaintinglesdemoisellesd1579682209.jpg
Profimedia 

Luiđi Lo Roso je u međuvremenu preminuo, a Andrea, koji danas ima 60 godina, nastavio je potragu.

„Moj otac je bio poreklom sa Kaprija i često je sakupljao sve vrste antikviteta, koje je potom prodavao u bescenje“, ispričao je on.

"Pronašao je ovu sliku pre mog rođenja i nije imao pojma ko je Pikaso. Nije bio preterano obrazovan. Za Pikasova dela saznao sam prelistavajući istorijsku enciklopediju. Uporedio sam i potpis. Stalno sam govorio ocu da je potpis sličan, ali on nije obraćao pažnju na to".

Nekoliko puta je kontaktirao Pikaso fondaciju u Malagi, ali njeni zaposleni nisu pokazali interesovanje da dovode u pitanje njegove tvrdnje, verujući da su neistinite. Fondacija ima poslednju reč kada je u pitanju autentičnost slike koja se sada nalazi u sefu u Milanu.

Pikaso je umro 1973. godine, a za života je naslikao više od 14.000 dela, tako da Fondacija svakodnevno dobija stotine poruka od ljudi koji tvrde da poseduju original.

Buste de femme (Dora Maar) je naslikana 1938. i ukradena je sa jahte saudijskog šeika 1999. pre nego što je pronađena 20 godina kasnije.

Luka Markante, predsednik fondacije Arkadija, smatra da bi mogle postojati dve verzije dela.

„Oboje bi mogli biti originali“, rekao je on za list Il Giorno. „Verovatno je reč o dva portreta, ne potpuno isti, ali je reč o istoj temi koju je Pikaso slikao u različitim periodima. Jedno je sigurno: slika pronađena na Kapriju danas se čuva u sefu u Milanu i autentična je."

Markante će sada predočiti dokaze Pikaso fondaciji.

Kurir.rs/Poslovni.hr/Prenela S. Č.