Šta učiniti kada Poreska uprava radi kontrolu, a da o tome vlasnici firmi ne znaju ništa? To je pokušao da objasni narator sa TikToka, govorivši na tu temu.

- Inspektor kontrole zapravo kontroliše uglavnom dve stvari, a to su poreska prijava za doprinos za tvoje radnike (PPP PD prijava) i PPODO prijava, prijava za osnivača člana i zakonskog zastupnika - započeo je.

On objašnjava da ako vlasnici nisu pustili ove prijave i nisu platili doprinose, Poreska uprava to umesto njih može da uradi, ali uz jednu veoma bitnu začkoljicu.

Poreska će doprinose bez obzira na platu pustiti na minimalnu osnovicu, koja iznosi oko 14.000 dinara, ali uz sve to može da stigne i prekršajni nalog zbog kašnjena plaćanja doprinosa, koji iznosi preko 100.000 dinara!

- Poenta priče je da je potrebno puštati barem minimalno doprinose na vreme, pa će te Poreska zaobići u širokom luku. Ova kontrola uglavnom važi samo za one koji kasne sa plaćanjem doprinosa i puštanjem prijave. Ako ti puštaš doprinose na vreme, nema toliko kontrolisanja osim ako kontrolišu ispravnost - zaključio je.

biznis.kurir.rs/TikTok