PODNETO GOTOVO 30.000 PRIJAVA ZA PLAĆANJE POREZA NA DOHODAK GRAĐANA: Iznenadiće vas koja su najbrojnija zanimanja na spisku
Foto: Shutterstock

PODNETO GOTOVO 30.000 PRIJAVA ZA PLAĆANJE POREZA NA DOHODAK GRAĐANA: Iznenadiće vas koja su najbrojnija zanimanja na spisku

Novčanik -

Poreska uprava Srbije je objavila da je primila 29.667 prijava za obračun godišnjeg poreza na dohodak građana za 2023. Obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza na dohodak imali su građani koji su u 2023. ostvarili dohodak veći 4.269.564 dinara, odnosno veći od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Srbiji.

Najviše prijava, 19.675, podneli su građani sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd, zatim sa teritorije Novi Sad - 6.085, Кragujevac – 2.222 i Niš – 1.685 prijava.

Prijavljeni prihodi za prvih 100 podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima su u rasponu od oko 100 miliona dinara do oko 1,7 milijardi dinara. Najviše ih je iz Beograda, 69 odsto, a među njima je tri odsto stranih državljana.

Najčešća prijavljivana zanimanja su menadžer, direktor, inženjer, ekonomista i pravnik. Od ukupnog broja poreskih obveznika 90 odsto su muškarci.

Godišnji porez na dohodak građana u Srbiji drugu godinu zaredom se obračunava i plaća po sistemu samooporezivanja, umesto po rešenju poreskog organa uz ponuđenu unapred popunjenu poresku prijavu.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track