JEFTINA PONUDA MAMI TURISTE U OVU DRŽAVU KAO NIKAD DO SADA: Gosti svakodnevno naviru, a domaćini strahuju od jedne stvari
Foto: Shutterstock

JEFTINA PONUDA MAMI TURISTE U OVU DRŽAVU KAO NIKAD DO SADA: Gosti svakodnevno naviru, a domaćini strahuju od jedne stvari

Novčanik -

Nova turneja po sjajnom stadionu Real Madrida Santijago Bernabeu u španskoj prestonici, Gvadalupe Rebolo kaže da je odmor u Španiji sa njenom 15-godišnjom ćerkom bolji od odmora na plaži u njenom rodnom Meksiku.

Rekordan porast stranih posetilaca u Španiji pomaže njenoj ekonomiji da nadmaši evropske rivale i brzo otvara radna mesta. Međutim, to takođe opterećuje usluge kao što su stanovanje i transport i izaziva negodovanje kod lokalnog stanovništva.

Santijago Bernabeu
foto: Alvaro Medranda / Panoramic / Profimedia

To su zadaci koji stoje pred španskim političarima, a neki od njih smatraju da je usmeravanje turizma na visoko tržište odgovor na pitanje kako da bum bude održiv i da širi njegove koristi, piše Independent.

Ali za porodicu Rebolo iz Meksika, pristupačnost je jedan od faktora koji Španiju čine tako privlačnom, zajedno sa njenim kulturnim atrakcijama. Rebolo (45) je rekla da ih je nedavni odmor kod kuće koštao 2.500 evra.

- Ovde ćemo potrošiti malo više od toga, ali ćemo upoznati druge zemlje, platiti avionske karte i izlete - rekla je ona.

Ponga, Španija
foto: Shutterstock

Španija je prestigla 20 zemalja

Milioni posetilaca se slažu, a porast turizma pomogao je da se Španija, koja je dugo zaostajala među glavnim evropskim ekonomijama, vrati na čelo. Sada nadmašuje širu evrozonu od 20 zemalja, koja je porasla za jedva 0,3 odsto u prvom kvartalu 2024, u poređenju sa rastom Španije od 0,7 odsto.

Dok je Francuska smanjila prognozu rasta za 2024, a Nemačka je upravo izbegla recesiju, Španija očekuje da će njena ekonomija ove godine porasti za dva odsto. Ekspanziju je podstakao rast usluga, kao i javne i privatne potrošnje zbog rasta radnih mesta, rekao je Angel Talavera, šef evropske ekonomije u Oksford ekonomisu.

Turizam je činio 71 odsto realnog rasta španske ekonomije prošle godine, prema turističkoj lobističkoj grupi Ekceltur. Potrošnja nerezidenata činila je skoro trećinu rasta Španije od 2,5 odsto u 2023. Ali mnogi Španci smatraju da ne ubiraju prednosti, a pokretač uspeha sve češće se susreće sa protestima.

Sevilja, Španija, kočije
foto: Shutterstock

- Tačno je da se brzo razvijamo, ali ovim fenomenom se mora upravljati - rekao je ministar turizma Jordi Hereu 8. maja.

- Nećemo zabraniti ljudima dolazak u Španiju, ali možemo ograničiti turističku ponudu. Akcije se već preduzimaju, a lokalne vlasti postavljaju ograničenja za nove dozvole za vikendice.

U Barseloni su lokalne vlasti zatražile da se autobuska ruta do popularne turističke destinacije Park Guel ukloni iz aplikacija za pametne telefone jer je usluga bila zasićena.

Ni Španci se ne osećaju dobro zbog ovog buma. Istraživanje španskog centra za sociološka istraživanja u aprilu pokazalo je da, dok je 60 odsto stanovnika priznalo da je njihova lična ekonomska situacija 'dobra', 59 odsto je takođe reklo da je situacija u zemlji 'loša' ili 'veoma loša'.

Barselona
foto: Shutterstock

Niže plate privlače investicije u nove hotele, koji se otvaraju po jedan svaka četiri dana, omogućavajući Španiji da ove godine pretekne Veliku Britaniju kao najatraktivniju zemlju u Evropi za investitore u hotelijerstvu, navodi CBRE.

Antonio Katalan, predsednik kompanije AC Hotels, Meriotovog partnera u Španiji, rekao je da su njegovi hoteli zabeležili porast stranih posetilaca za 17 odsto u prvom tromesečju i da su potrošili 27 odsto više, uglavnom zbog viših cena soba.

Preniska cena, previše kupaca

- Španija ima prenisku cenu i previše kupaca - rekao je on. Rekordnih 85 miliona ljudi posetilo je 2023. godine, a taj trend rasta nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine, sa skoro 18 odsto posetilaca na 16,1 milion, iako je to možda podstakao Vaskrs, koji pada u ovogodišnji period.

Barselona
foto: Shutterstock

Oni koji dođu troše više, delimično zahvaljujući naporima da se razvije tržište luksuza. Neki regioni to vide kao rešenje za prekomerni turizam.

Posetioci Španije su prošle godine potrošili 109 milijardi evra u poređenju sa 63,5 milijardi evra u Francuskoj, a turisti su koristili kreditne kartice u restoranima i dizajnerskim radnjama.

Potrošnja stranih turista u prvom kvartalu povećana je za 27 odsto u odnosu na godinu ranije. Turizam je takođe doprineo rastu radnih mesta, pri čemu je nezaposlenost pala na najniži nivo u poslednjih 16 godina, iako imigracija pomaže da se popune upražnjena radna mesta u uslužnom sektoru.

Madrid
foto: Shutterstock

Sektor je u prvom tromesečju otvorio 197.630 radnih mesta više u odnosu na prošlu godinu, što predstavlja jedno od četiri otvorena radna mesta u tom periodu. Ovi novi poslovi pomažu u povećanju lične potrošnje kako bi se upotpunila turistička potrošnja.

Ali Talavera iz Oksford Ekonomiks-a upozorio je da španski ekonomski procvat nije održiv.

- Turizam ne može održivo rasti ovom brzinom, niti se javna potrošnja može nastaviti.

biznis.kurir.rs/tportal/preneo: R.V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja