KOD NEMACA NI SLUČAJNO NE VOZITE SA OVIM: Ne biste verovali za šta pišu kazne! Jedna stvar ne sme da bude ni u parkiranim kolima
Foto: Shutterstock, Beta/ Miloš Miškov

KOD NEMACA NI SLUČAJNO NE VOZITE SA OVIM: Ne biste verovali za šta pišu kazne! Jedna stvar ne sme da bude ni u parkiranim kolima

Novčanik -

Kad leti blješti sunce, mnogi vozači se okreću naočarama za sunce kako bi osigurali bolju vidljivost, ali ova navika pojedine vozače može da košta mnogo novca.

Sigurna vožnja sa sunčanim naočarama

Nepravilna upotreba sunčanih naočara u automobilu ne samo da može da ošteti vaš vid, već može da dovede i do novčanih kazni.

Nošenje sunčanih naočara tokom vožnje uopšteno je dopušteno i čak se preporučuje u mnogim situacijama.

vožnja
foto: Profimedia

Međutim, postoje određeni kriterijumi koji moraju biti ispunjeni da bi naočare za sunce bile prikladne za korišćenje u saobraćaju:

Stepen zatamnjenosti: Sunčane naočare treba da imaju najviše zatamnjenost kategorije tri, što odgovara propusnosti svetlosti od osam do 18 odsto. Ova nijansa štiti oči od zaslepljujuće svetlosti, a da pritom ne zamagljuje vid.

Vid: Ako imate slab vid, sunčane naočare moraju da imaju odgovarajuću korekciju. Bez tog prilagođavanja postoji opasnost od kazni do 25 evra, jer se to smatra kršenjem uslova za vožnju automobila.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

Smanjenje odsjaja: Polarizovana stakla su posebno korisna jer mogu da smanje odsjaj sa sjajnih površina kao što su mokri putevi ili druga vozila.

Prikaz boja: stakla naočara ne bi trebalo previše da utiču na boje kako ne bi ometale prepoznavanje saobraćajne signalizacije i znakova.

Dizajn i pristajanje okvira: okvir ne sme da bude preširok ili predebeo kako ne bi ograničio periferni vid. Naočare bi trebalo da vam odgovaraju, odnosno ne smiju da vam klize sa lica.

Kvaliteta stakla: Stakla visokog kvaliteta bez izobličenja važne su za jasan i oštar vid.

Naočare, Ray Ban
foto: Shutterstock

Usklađenost sa standardima: U EU sunčane naočare treba da zadovolje standarde EN ISO 12312-1 da bi se smatrale sigurnima.

Sunčane naočare u automobilu predstavljaju rizik

Osim sigurne upotrebe naočara, postoji još jedan, često zaboravljeni rizik, a to je rizik od požara.

Prema tvrdnjama vatrogasne službe, naočare koje ostavljate u automobilu mogu da izazovu požar.

To je zbog, takozvanog, efekta gorućeg stakla, u kojem se sunčeva svetlost fokusira kroz zakrivljena stakla naočara. Ako ovo koncentrisano zračenje pogodi zapaljivi materijal, može izazvati požar, navode nemački mediji.

vožnja
foto: Profimedia

Da naočare za sunce ne stvaraju probleme, postoje korisni saveti koje svako može da usvoji.

Ovako ćete zaobići moguću zabranu sunčanih naočara u automobilu:

Koristite samo naočare koje su odobrene za saobraćaj i ispunjavaju gorenavedene kriterije.

Ne ostavljajte ih na kontrolnoj ploči ili drugim prikladnim mestima u automobilu kako biste izbegli efekat gorućeg stakla.

Alkohol, Auto, Vožnja, Vozač, Infarkt, Umor
foto: Thinkstock

Važno je da se informišete o zakonskim zahtevima kako bi vaše naočare zadovoljile potrebne standarde.

Ovim merama vozači, takođe, štite svoje vozilo i sebe od mogućih opasnosti. Dobro odabran par sunčanih naočara može leto u automobilu da učini prijatnijim, a ujedno i sigurnim, pišu nemački mediji.

BiznisKurir/Fenix-magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja