NEMCI NE MOGU BEZ TURSKOG JELA: Čak i Šolca mole da ograniči njegovu cenu jer se dnevno pojede čak 400.000 porcija
Foto: Printscreen/YouTube/, Printscreen/YouTube/Ethan Chlebowski

šta izaziva poskupljenje

NEMCI NE MOGU BEZ TURSKOG JELA: Čak i Šolca mole da ograniči njegovu cenu jer se dnevno pojede čak 400.000 porcija

Novčanik -

Rast cene donera naveo je Nemce da zatraže vladin programom subvencija kako bi ovo jelo, jedno od najtraženiijih u Nemačkoj, i dalje bilo pristupačno, prenosi 'Gardijan'.

Vlada kancelara Olafa Šolca objavila je na društvenim mrežama da su poskupljenja izazvana rastom cene energije. Kako je rekao Šolc:

- Prilično je upadljivo da me, gde god da odem, pitaju da li bi trebalo da postoje ograničenja cene donera.

Stranka levice Linke pozvala je na uvođenje ograničenja cena, sličnog onom koje je već uvedeno u nekim delovima zemlje zbog visokih kirija.

hamburger, hrana, ishrana, brza hrana
foto: Shutterstock

Ova stranka dodaje da je cena donera u nekim gradovima dostigla cenu od 10 evra, dok je ova brza hrana pre dve godine godine koštala samo četiri evra.

Linke zahteva da cena donera bude najviše 4,90 evra, odnosno 2,90 evra za mlade, posebno one sa nižim primanjima, kojima je to svakodnevna namirnica.

Ukupna vrednost prodaje donera, koje su u Nemačku doneli turski imigranti, toj zemlji iznosi oko sedam milijardi evra godišnje.

Kako dodaje ova stranka, samo u Berlinu se svakodnevno konzumira 400.000 donera, što bi značilo da bi program subvencija koštao oko četiri milijarde evra godišnje.

(Kurir.rs/Guardian/preveo: R.V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track