GAZDE NE MARE ZA ISKUSTVO, BITNO JE SAMO DA HOĆE DA RADE: Ova 2 zanata plaćena i više od 150.000 dinara mesečno! SVE SU TRAŽENIJI
Foto: Shutterstock

GAZDE NE MARE ZA ISKUSTVO, BITNO JE SAMO DA HOĆE DA RADE: Ova 2 zanata plaćena i više od 150.000 dinara mesečno! SVE SU TRAŽENIJI

Novčanik -

U najdeficitarnija zanimanja u čitavoj Evropi spadaju automehaničari i autolimari, a taj problem se znatno prožima i kroz srpsko tržište rada.

- Кvalifikovan kadar nam odlazi u inostranstvo da radi te poslove, jer su tamo bolje plaćeni, a s druge strane, imamo mlade ljude koji su za takve profesije ovde potpuno nezainteresovani. Oni žele da se bave digitalnim naukama danas, IT im je i dalje najprimamljivija profesija - naveo je nedavno Miloš Turinski iz Infostuda.

Udruženja auto-servisa Srbije, takođe, potvrđuju problematiku ovog stanja na tržištu, za šta ističu da se u ovlašećenim servisima čeka i nekoliko nedelja, i to ne samo na ozbiljne popravke vozila, već i za ono što spada u rutinske poslove.

automehaničar, penzioner
foto: Shutterstock

Nigde se ne navodi tačan podatak koliki broj radnika u auto-servisima nedostaje, ali je okvirna brojka između 30.000 i 40.000 kvalifikovanih zanatlija svih profila koji su u Srbiji deficitarni.

Plata do 150.000 dinara

Grupa zanimanja sa najvećim brojem prijavljenih potreba za radnicima broji mehaničare i mašiniste. Poslodavci traže gotovo 300 majstora tog profila na birou rada. Mnogi su spremni da ih zaposle bez iskustva, a njihove zarade su u rasponu od 70.000 do preko 150.000 dinara.

Dinari
foto: Shutterstock

Takođe, ono što predstavlja dodatni problem je što se i veliki broj ljudi nelegalno bavi poslovima servisiranja vozila, za šta je nezvaničan podatak da ih ima pola-pola, odnosno pola onih sa prijavljenim radionicama, a pola ne.

Ozbiljan problem je i sa ekološkog aspekta, jer auto-serviseri, inače, imaju puno obaveza koje se odnose na odlaganje opasnog otpada, motornog ulja.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track