RESTORAN VAS MOŽE DOBRO UDARITI PO DŽEPU UČINITE LI OVO: Ugostitelji pribegavaju drastičnim merama - 'To nam ruši ugled!'
Foto: Shutterstock

ne vole gubitak

RESTORAN VAS MOŽE DOBRO UDARITI PO DŽEPU UČINITE LI OVO: Ugostitelji pribegavaju drastičnim merama - 'To nam ruši ugled!'

Novčanik -

Sve više restorana u Nemačkoj uvodi naknadu za nedolazak ako se gosti ne pojave uprkos rezervaciji.

Domaćini se pritom boje finansijskog gubitka.

Sto je postavljen, vino je otvoreno i jelo pripremljeno – samo gosti nedostaju. Ugostitelji se plaše ovakvog scenarija, posebno u elitnom sektoru, jer za njih znači nenadoknadiv ekonomski gubitak, javlja nemački Focus.

Prema Nemačkom udruženju hotela i restorana (Dehoga), povećao se broj takozvanih nedolazaka, tj. nepojavljivanje uprkos rezervaciji ili otkazivanja u vrlo kratkom roku, prenosi Fenix magazin.

Prema rečima Kristijana Helera iz Nemačkog veća za bonton, obaveza se kompenzuje 'strahom od bolje opcije'. Ljudi se boje da se obavežu se i sve opcije drže otvorenim do poslednjeg trenutka.

restoran, Vojvodina
foto: Odyssey-Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako javlja Focus.de, jedan od restorana koji su uveli ovakvu praksu je restoran 'bi:braud' u Ulmu.

- Sve je uobičajeno da ljudi rezervišu nekoliko restorana i u kratkom roku odluče: ići ćemo tamo. Prazni stolovi su posebno neugodni, posebno za restorane s manjim brojem stolova, s posebno kvalitetnim jelovnikom, tj. s visokom cenom robe, s dugim rokovima rezervacije i nedostatkom gostiju. Nije moguće ustupiti prazan sto drugim gostima - kaže somelijer Holger Bajer.

U restoranu 'bi:braud' gosti dobijaju informaciju o otkazivanju uz ostale detalje željene rezervacije putem e-pošte. Zbog toga moraju ponovo da potvrde rezervaciju na portalu za rezervacije i prilože svoju kreditnu karticu.

Konobar, besan konobar
foto: Shutterstock

Osim toga, informacije o naknadama za nepojavljivanje ili kasno otkazivanje pojavljuju se kao iskačući prozor prilikom rezervacije.

Neki restorani ponovo zovu svoje goste na dan posete i pitaju dolaze li. Uz takav lični razgovor, jednostavno nepojavljivanje postaje teže.

Naknada za nepojavljivanje u restoranu u Ulmu postoji već dve godine, ali prema Bajeru zapravo je naplaćena samo dva puta.

- Srećom imamo pouzdane goste - kaže Holger Bajer.

(Kurir.rs/B92)

Bonus video:

01:30

KO UZIMA VEĆI BAKŠIŠ? Šok odgovor: Muškarcima je lakše! Aca Ilić otkrio: Umem da prepoznam pesmu koja izvlači lovu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja