ŠKOTI DIŽU CENU ČUVENOM VISKIJU: Najavili skoro poskupljenje svih alkoholnih pića, a RAZLOG za ovakav potez će vas IZNENADITI!
Foto: Profimedia

nemilosrdni

ŠKOTI DIŽU CENU ČUVENOM VISKIJU: Najavili skoro poskupljenje svih alkoholnih pića, a RAZLOG za ovakav potez će vas IZNENADITI!

Novčanik -

Vlasti u Škotskoj nameravaju da povećaju minimalnu cenu alkoholnih pića u sklopu mera koje bi trebalo da smanje broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih s konzumacijom alkohola.

Ministri u Edinburgu trebalo bi uskoro da daju zeleno svetlo za povećanje s 50 na 65 penija po jedinici alkohola, a sve bi trebalo da krene od 1. maja.

Javno zdravstvo Škotske (PHS) prošle godine je saopštilo da je projekat uvođenja minimalne cene alkohola, uveden pre šest godina, rezultirao padom broja smrtnih slučajeva od alkohola za 13,5 odsto.

Ipak, u poslednje tri godine ponovo je došlo do porasta broja umrlih zbog konzumacije alkoholnih pića za 25 odsto, dok je broj onih koji su koristili pomoć pri odvikavanju od alkohola pao za 40 odsto u poslednjoj deceniji.

Viski
foto: Profimedia

Prema novoj odluci, minimalna cena standardne boce viskija u Škotskoj porašće sa 14 na 18,20 funti, a votke na 16,90 funti, piše Gardijan.

- Više od 20 ljudi nedeljno u Škotskoj umre zbog zloupotrebe alkohola, zato moramo da preduzmemo neke korake - kaže Vili Reni, bivši čelnik škotskih liberalnih demokrata.

S njim se ne slaže Dejvid Ričardson, iz Sindikata trgovaca alkoholnim pićima:

- Ovim merama ćemo kazniti veliku većinu koja odgovorno pije - poručuje Ričardson.

viski
foto: Profimedia

Ne zna se još uvek da li će pivo i ostala alkoholna pića potpasti pod ovaj zakon i poskupljenje, ili se Škotlanđani i dalje drže samo dobrog, starog škotskog viskija.

kurir.rs/Dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track