Na Veletržnici Beograd prethodne nedelje na prvom mestu po obimu trgovanja našao se kupus, slede: paprika, paradajz, jabuka, tikvica i šargarepa.

U odnosu na prethodni period 25% je veći promet kupusa, dok je promet luka porastao za 30%.

kestenveletrznicabeograd.jpg
Veletržnica Beograd/Jovana Milićević, Veletržnica 

Počela je sezona kestena. Bogat je vitaminima, mineralima i vlaknima. Bilo da se jede pečeni, u obliku pirea ili se koristi kao brašno treba ga uvrstiti u ishranu, jer je dobar i za imunitet, preporučuju iz beogradske Veletržnice.

Na Veletržnicu Beograd stiže iz Severne Makedonije i Italije.Cena po kilogramu trenutno se kreće od 300 do 400 dinara.

Inače, pitomi kesten je koštunjavo voće sa orašastim plodom koji uglavnom raste u južnom delu Evrope i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali.

Sto grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrednosti.

SAVETI ZA KUPOVINU

Izbegavajte plod koji ima šuplji zvuk

Kada kupujete sveže kestenje, odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih uzmete u ruku, težnina bi trebalo da odgovara njegovoj veličini. Izbegavajte kestenje koje ima šuplji zvuk. Ubrano ili kupljeno kestenje čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Kurir.rs