NAREDNIH 20 GODINA DŽABE ĆE SE GREJATI, HLADITI I TROŠITI STRUJU: Poznati stručnjak ostvario ideju, višak može i da proda komšiji
Foto: Shutterstock

NAREDNIH 20 GODINA DŽABE ĆE SE GREJATI, HLADITI I TROŠITI STRUJU: Poznati stručnjak ostvario ideju, višak može i da proda komšiji

Novčanik -

Vjeran Piršić, ekološki aktivista, i Dean Kostić, iz energetske zadruge ostrva Krka govorili su kako do energetski nezavisne kuće.

“Kad smo počeli ovu priču 2008. godine, bilo je potrebno 66 papira da bi građani napravili fotonaponsku, a sada su potrebna samo tri”, započeo je Piršić.

“Novi zakonski uslovi su omogućili da naše kuće postanu zaista energetski nezavisne”, dodao je Piršić.

Kostić navodi da se ceo proces na kraju isplati, a objasnio je i kako je tekao proces.

“Najpre smo napravili izolaciju kuće, zatim energetsku obnovu kuće pri čemu smo na krov stavili fotonaponsko postrojenje i stavili smo toplotnu pumpu koja sada greje i hladi našu kuću i za to korisimo sopstvenu energiju”, objasnio je Kostić.

Naveo je da je sada moguće i prodavati svoje viškove.

“Kad vam ne treba električna energija, možete je prodati svom komšiji i obrnuto i na taj način ne samo štedeti na računima nego možete još i zarađivati na njima.”

Kaže da to odgovara i distributerima. Nikad nije bilo bolje ni lakše, poručio je Piršić.

“Većina kuća u Hrvatskoj za nekih 50 hiljada evra može postati kompletno energetski nezavisno, a da ih to u gotovini ne košta više od 20 hiljada koje ne moraju imati odmah.”

“Ja ću se sledećih 20 godina besplatno grejati, hladiti i besplatno trošiti električnu energiju”, dodao je.

(Kurir.rs/Poslovni, N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track