OVO SU CENE GORIVA U CRNOJ GORI: Ko sipa kad pređe granicu, proći će jeftinije! NIJE MALO!
Foto: Zorana Jevtić

prosta računica

OVO SU CENE GORIVA U CRNOJ GORI: Ko sipa kad pređe granicu, proći će jeftinije! NIJE MALO!

Novčanik -

Sezona godišnjih odmora je uveliko u toku, a za one koji planiraju na letovanje da idu sopstvenim prevozom, važno je koliko će u kojoj zemlji morati da plate gorivo. Cene u zemljama regiona se razlikuju, a bitnu razliku čini i to da li se u automobil sipa dizel ili benzin.

Veliki broj srpskih državljana letuje u susednoj Crnoj Gori, a za one koji se i ove godine odluče da tamo provedu odmor, korisno je da znaju da je trenutna cena dizela po litri 1,39 evra (162 dinara), dok je cena benzina znatno veća i iznosi 1,54 evra (180 dinara), kako pokazuju informacije na sajtu Global Petrol Prices.

Da podsetimo, za dizel ove nedelje ukoliko sipate na srpskim pumpama treba da izdvojite 195 dinara, odnosno 1,66 evra, dok se litar benzina plaća 186 dinara ili 1,58 evra.

Prosečna cena benzina u svetu je 1,33 dolara po litru, ali postoje velike razlike među zemljama. Bogatije države imaju više cene, a siromašnije i one koje proizvode i izvoze naftu imaju znatno niže. Izuzetak su SAD, koje su ekonomski razvijena zemlja, ali imaju niske cene benzina. Na iznose u pojedinim zemljama utiče različito oporezivanje i subvencionisanje benzina.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track