GORIVO OPET POSKUPELO: Evo koliko će narednih 7 dana koštati dizel i benzin
Foto: Zorana Jevtić

do sledećeg petka

GORIVO OPET POSKUPELO: Evo koliko će narednih 7 dana koštati dizel i benzin

InfoBiz -

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je danas nove cene goriva i one će važiti do narednog petka.

Kako je objavljeno, litar evrodizela će do narednog petka na pumpama koštati maksimalno 195 dinara za litar, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 186 dinara za litar.

Podsetimo, prošle nedelje gorivo je poskupelo pa je prema tim cenama goriva litar evrodizela koštao 190 dinara, a benzina evropremijum BMB 182 dinara.

Inače, nove cene se objavljuju svakog petka do 15 časova.

Inače, smanjena proizvodnja nafte OPEK-a, izazvana suspenzijom na nigerijskom terminalu Forkados, dovela je do rasta cena nafte, pri čemu je Brent premašio 85 dolara po barelu, a VTI blizu 82 dolara po barelu.

Dok je Saudijskoj Arabiji potrebna nafta po ceni od 90 dolara po barelu da bi podržala ambicioznu Viziju 2030, visoke cene bi mogle da potkopaju potražnju i izazovu efekat bumeranga koji članice OPEK-a ne žele.

Snažna globalna potražnja za naftom, posebno iz Kine, zajedno sa izveštajima o smanjenju zaliha sirove nafte širom sveta, sugeriše da bi cene nafte mogle da dostignu 100 dolara po barelu pre kraja godine.

OPEK proizvodi manje nafte zahvaljujući saudijskim dobrovoljnim rezovima i obustavi utovara sirove nafte na nigerijskom terminalu Forkados zbog rizika od curenja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track