PELET IDE KAO ALVA, POJEFTINILA I DRVA: Cene sve povoljnije, a evo koliko sada košta jedna tona
Foto: Shutterstock

Ne čekajte minut do 12

PELET IDE KAO ALVA, POJEFTINILA I DRVA: Cene sve povoljnije, a evo koliko sada košta jedna tona

Novčanik -

Poslednjih dana naglo je povećana kupovina ogrevnog drveta. Vlasnici kažu da je cena u ovom trenutku najpovoljnija. Niko ne zna kakva će biti zima, pa je ogrev prioritet bez obzira na to što je sunce upeklo.

Dve nespojive stvari – vrelina i nabavka ogreva, ali samo na prvu pomisao. Na stovarištima ćete retko nekoga videti, ali mali kamioni špartaju gradom – razvoze drva, kaže vlasnik stovarišta Saša Petrović, koji je pre podne kupcima isporučio 15 metara kubnih.

"Kao i svake godine, onaj ko je navikao na vreme da kupi, da ne čeka minut do 12, da unese, da pripremi, da se drva osuše, da kupi na vreme, on sad kupuje", kaže Saša Petrović.

Još od marta pelet ide kao alva, znatno je jeftiniji od prošlogodišnjeg. Dobra je ponuda, a cena se ustalila na 32.000 do 40.000 dinara za tonu.

Ako u ogrevu postoji hit proizvod, onda je to iscepkana paleta od 1,8 kubika – košta 19.000 dinara, a visoka je 1,80 metara. I drvo je nešto jeftinije, oko 10.000 dinara za kubik sa prevozom i iscepkano.

Ko se malo razume u posao drvoseče, neće se mnogo cenkati.

"Počev od ljudi koji seku u šumi drvo, to jest obaraju, pa izvlače na kojekakve puteve, pa pretovaraju u manje kamione, pa u veće šlepere, pa dok dođe kod nas. Ovde ga mi, da li sečemo, da li cepamo, pa onda tek mušterije ubacuju u šupu. Takoreći, sedam-osam puta pređe preko ruke", objašnjava Saša Petrović.

"Srbijašume" udruženjima penzionera stalno isporučuju ogrevno drvo po ugovoru za ovu godinu, ali, saopštili su, i u skladu sa poslovnim mogućnostima.

Na šumskom putu kubik sa porezom košta 5.269 dinara. Utovar i prevoz plaća kupac, što znatno uvećava cenu. Verovatno zbog toga i nema interesovanja, kaže Petar Nikolić, predsednik Udruženja penzionera Obrenovac.

pelet
foto: Shutterstock

Smanjeno interesovanje za ugalj

Našeg uglja zbog potreba elektrana i drugih prioritetnih potrošača nema u slobodnoj prodaji, ali su uspeli da na privatnom stovarištu ugovore ugalj. Tona košta 20.000 dinara, kaže Nikolić. I za ugalj je interesovanje smanjeno jer potrošače brine isporuka, pa su tako dogovorili da se prva od šest rata odbija tek kad se penzioner u dvorištu uveri da je ugalj kvalitetan i da je tačna mera.

"Imamo redovno snabdevanje ugljem iz Crne Gore, Pljevlja, i ponešto dođe iz Bosne. U ovom trenutku je teško prognozirati i teško reći, mada sve mi se čini da će cena ogreva biti stabilna u narednom periodu", rekao je Petrović.

Slika ogromnih kuća u Kaluđerici, iako su takve svuda, pokazuje zbog čega je briga o ogrevu velika, a i cena je takva. Gas, pelet, struja, ugalj, drvo, klima, svašta je u ponudi. Iako je najteže za loženje, drvo je nekako najsigurnije. Korisnici kažu da smederevac najbolje ogreje.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track