TRI POLUPANSIONA NA EKSKURZIJI KAO 7 PUNIH PANSIONA U SOKOBANJI! Šok za roditelje: "Znaju da ćemo da platimo, zato nas i deru!"
Foto: Vladimir Šporčić

više nemaju mere

TRI POLUPANSIONA NA EKSKURZIJI KAO 7 PUNIH PANSIONA U SOKOBANJI! Šok za roditelje: "Znaju da ćemo da platimo, zato nas i deru!"

Novčanik -

Tri polupansiona za jesenju eksurziju gimnazijalca košta kao sedam punih pansiona na pripremama mladih odbojkašica. Iznos koji treba da plati za putovanje starijeg sina na relaciji Beograd-Tara- Trebinje, malo je reći šokirao je Vesnu Ž. iz Beograda.

Neverovatno joj je, kaže, da su sedmodnevne pripreme u Sokobanji u avgustu za mlađu ćerku 310 evra, a da straijem sinu treba da plati daleko manju uslugi za gotovo isti novac.

- Ona će imati smeštaj u hotelu, treninge, tri obroka, dok će sin mesec dana kasnije, boraviti više u autobusu nego u hotelu, sa tri polupansiona i za to nam je ispostavljen račun od neverovatnih 31.093 dinara. Vode se time da ćemo sigurno da platimo, pa nas zato i deru - kaže ova ogorčena majka.

Kako navodi, na poslednjem roditeljskom sastanku krajem juna dobili su na potpis saglasnost, a kada je pitala supruga zašto je potpisao toliku cenu, odgovorio joj je: "Pa, svi mo potpisali!".

To samo govori u prilog činjenici da će mame i tate osnovaca i srednjoškolaca dati i poslednji dinar za par dana provoda svoje dece, a da turističke agencije i direktori škola znajući za to više nemaju mere kada je u pitanju poskupljenje đačkih putovanja.

PRVA RATA ODMAH

Putovanje na relaciji Beograd - Tara - Trebinje - Beograd, u trajanju od 25. do 28. septembra košta neverovatnih 31.093 dinara. Prva rata u iznosu od 8.240 dinara mora biti plaćena 10. jula, a poslednja, četvrta 20. oktobra.

Za prosečnu porodicu ovo je veliki izdatak za kućni budžet, pogotovu što treba dete pripremiti za putovanje i kupiti sve što je nepohodno. Otežavajuće je i što se polovina iznosa mora otplatiti tokom leta, kada su izdaci veći zbog godišnjih odmora.

- Sramota je da tri dana smeštaja na bazi polupansiona toliko koštaju. Pritom, skoro dva dana će provesti u putu. Ekskurzije i izleti su preskupi za mnoge roditelje. Ali, većina nas se snalazi kako zna i ume samo da se naša deca ne bi izdvajala od drugara i da bi otišla na putovanje - ogorčena je Vesna.

Maturanti, Ekskurzija, Autobus
foto: Shutterstock

Da su đačka putovanja preskupa pokazuju i cenovnici u protekloj školskoj godini - dva dana i noć na Paliću - 19.000, osam dana proputavanja busom Italija, Španija i Francuska - 66.500, izlet do Botaničke bašte, Crkve Svetog Marka i Tašmajdana koštao je 1.650, jednodnevni izleti između 4.000 i 5.000 dinara.

PRAVDAJU SE POSKUPLJENJIMA

Kako navode u turističkim agencijama, talas poskupljenja nije zaobišao ni đačka putovanja. Tako je, prema njihovim informacijama, zakup autobusa ranije plaćan evro po kilometru, a sada je to 1,3 ili 1,4 evra. Cene ekskurzija povećavaju i nadoknade za profesore, porezi, subvencionisana mesta... Kada je reč o raspodeli novca, na hotel ide 50 odsto, 20 odsto na prevoz, 30 odsto su ostali troškovi, a agenciji ostaje između šest i sedam odsto.

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola, s obzirom na situaciju sa cenama, postoji velika šansa da se ovakve vrste putovanja potpuno ugase jer roditelji nemaju od čega da plate ekskurziju. Dešava se čak i da podižu kredit kako bi ispunili želju detetu, ali kako navodi, previsoke cene nemaju nikakvog smisla jer đaci prvenstveno na tim putovanjima ništa ne nauče.

- Svuda su otprilike iste cene za autobuse, vodiča i direktora. Jedina borba za ekskurziju je da direktor mora da bude u timu. Tu ima dosta "zaslužnih" ljudi koje vi plaćate u sklopu putovanja. Recimo, samo autobus za dan košta 350 evra. Ovakve cene nemaju smisla, verovatno će se uskoro ekskurzije i ugasiti. Roditelji nemaju toliko para, a ekskurzija nema smisla ako se daje poslednji dinar na nju. Ona treba da ima edukativni karakter, a odavno su ga izgubile. To su više zabave, šetnje, provod, šoping. Da bar znate u šta ste uložili taj novac - kaže Antić.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track