Mnoge zgrade u Beogradu stare su više decenija, liftovi, fasade ili krovovi tu su odavno dotrajali. Direktor JP "Gradsko stambeno" Aleksandar Jakšić kaže da je to javno preduzeće potpisalo ugovor sa Poštanskom štedionicom koji im, kako je istakao, daje osnovu da uspešno realizuju dugo pripremane kredite za stambene zajednice.

Aleksandar Jakšić navodi da će najviše benefita imati zgrade koje se nalaze u sistemu Gradskog stambenog zato što će to javno preduzeće biti jemac, odnosno garant, da će stanari vratiti kredit.

- Očekujem da će ti krediti podstaći naše sugrađane da reše višedecenijske probleme u njihovim zgradama od rekonstrukcije krova preko zamena fasada, liftova, razvodnih ormana i svih drugih investicija u zgradi - dodaje Jakšić.

lift.jpg
Printscreen/RTS 

Jakšić ističe da je zahvaljujući nekim reformama koje su sprovedene u Gradskom stambenom, svakog meseca 100 do 150 novih zgrada ulaze u sistem.

To objašnjava uvođenjem kazni za izvođače koje su ranije iznosile dva promila od vrednosti ugovorenog posla a da su penali sada narasli na čak pet odsto dnevno.

Jakšić je napomenuo da je ranije Gradsko stambeno sve radove na zgradama plaćalo iz svog budžeta i da su bili na gubitku kada stanari isplate svoj dug na rate tokom više godina budući da moraju da finansiraju i tekuće održavanje.

Uz to postupak je, kako kaže Jakšić, bio veoma dug, najmanje tri i po do četiri meseca.

- Uveli smo kredite da bi sve uprostili i da bi i stanari, ono su naši korisnici, bili što zadovoljniji - dodaje direktor Gradskog stambenog.

par.jpg
Shutterstock 

Kako doći do kredita

Na pitanje kako će se stambene zajednice prijavljivati za kredit, Jakšić navodi da će skupštine stanara tražiti ponudu od Gradskog stambenog i ovlastiti ga da obavi sve administrativne poslove koji su neophodni da bi se ušlo u proceduru odobranja zajma.

Ističe da će Gradsko stambeno uraditi i projekte za stambednu zajednicu, kao i istraživanje tržišta. Na osnovu ponuda koju dobijemo od izvođača, tražićemo od banke da nam dâ predlog kredita za svaku od ponuda, objašnjava Jakšić.

- Nakon toga sva dokumentacija se dostavlja stambednoj zajednici. Oni na drugoj sednici donose odluku da biraju konkretnog izvođača i odlučuju o trajanju otplate kredita. Taj period može rajati do sedam godina - dodaje Jakšić.

profimedia0053359623.jpg
Profimedia 

Naplata će se kao i obično vršiti preko uplatnice "Infostana".

Kao primer jednog kredita Aleksandar Jakšić je naveo zgradu od četrdesetak stanova sa vrednošću radova na fasadi u visini od pet miliona dinara.

- Pretpostavimo da je reč o fiksnoj kamatnoj stopi, oko sedam odsto, sa otplatom na pet godina, na četrdeset stambednih zajednica, stanari bi plaćali između 2.400 i 2.500 dinara mesečno - kaže Jakšić.

biznis.kurir.rs/RTS