Na sednici Skupštine grada u Novom Sadu u petak, očekuje se da će biti izglasan plan po kom će na mestu „Jugoalata“ na Futoškom putu, nekadašnjeg industrijskog simbola grada, biti izgrađen poslovno-stambeni kompleks, visine i do 15 spratova.

Investitor „Rapid Invest“ koji je postao vlasnik „Jugoalata“ pre godinu dana, za više od 1,2 milijarde dinara, kao jedini ponuđač u sklopu stečajnog postupka, predložio je da se izmeni plan i dozvoli ovakva gradnja.

Predlog izmene Plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između ulica Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Bulevara Evrope, odnosi se na prostor 3,05 hektara, gde još uvek stoji napuštena fabrika.

ns.jpg
Shutterstock 

Planirano je da zgrade budu većinom za poslovnu namenu, sa učešćem stanovanja od 30 do 50 odsto.

Poslednja etaža može biti povišene visine u okviru dela ili cele površine krovne etaže maksimalno do šest metara, gde je moguće formiranje prostora na dva nivoa (dupleksa) kod stambenih objekata.

“Jugoalat” je osnovan još 1935. godine i bio je prva fabrika na Balkanu koja je proizvodila rezni i specijalni alat. U svojim naslavnijim danima bivše Jugoslavije, bio je ponos industralizacije čitave zemlje, čiji su radnici mogli da se pohvale platama većim i od nemačkog proseka.

Privatizaciju nije preživeo i ugasio se kao poslednja preostala kompanija u metalskom kompleksu u Novom Sadu.

biznis.kurir.rs